Зустріч лаврова і Чавушоглу планувалася як двостороння, без участі України – Кулеба

Зустріч лаврова і Чавушоглу планувалася як двостороння, без участі України – Кулеба

Укрінформ
Зустріч міністрів закордонних справ рф і Туреччини сергія лаврова і Мевлюта Чавушоглу планувалася як двосторонній візит із широким порядком денним, участь представників України в ній не передбачалася.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наскільки мені відомо, візит лаврова до Туреччини планувався не в контексті продовольчої кризи, а як двосторонній візит, але по часу він збігся з піком зусиль, спрямованих на її розв'язання, тому всі вважають, що він їде домовлятися саме про це. Контекст цього візиту набагато ширший. Ніхто ж не може заборонити міністру лаврову їхати в Туреччину або міністру закордонних справ Туреччини його приймати. лаврову пощастило, що він може туди долетіти з огляду на географію і хоч кудись з'їздити. Але представники України на цій зустрічі не плануються - це двосторонній візит з широким порядком денним», - сказав Кулеба.

Він акцентував, що Україна веде розмову щодо розв'язання продовольчої кризи і розблокування українських портів насамперед через ООН.

«Всі інші треки і зусилля ми вітаємо, але за однієї умови - остаточне рішення повинно стовідсотково враховувати безпекові інтереси України: нам потрібна достатня кількість зброї, щоб захистити Одесу і частину чорноморського узбережжя з суходолу проти військово-морських сил росії, і потрібна чітка місія патрулювання каналу, через який відбуватиметься постачання зерна, кораблями країн, яким ми можемо довіряти. В цьому плані, зокрема, турецьким військово-морським силам ми можемо довіряти», - зазначив глава української дипломатії.

Читайте також: Клімкін - про скасування візиту лаврова до Сербії: Це початок зачищення Європи від рф

Як повідомлялося, 8 червня відбулась зустріч глав МЗС рф сергія лаврова і Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. У результаті агресії та запровадженої росією морської блокади в портах України були заблоковані понад 20 млн тонн зерна, призначеного на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина усього обсягу поставок в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-