Україна має пояснювати країнам Африки та Азії роль рф у продовольчій кризі – посол

Україна має пояснювати країнам Африки та Азії роль рф у продовольчій кризі – посол

Укрінформ
Україна має впроваджувати у країнах Африки та Азії свій коректний наратив щодо причин продовольчої кризи, оскільки саме на них росія наразі зосередила свою пропаганду.

Про це заявив посол України в ЄС Всеволод Ченцов на онлайн-брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«рф намагається й далі накачувати своїм пропагандистським ресурсом усі можливі канали (донесення інформації – ред.). Відповідно, нам треба діяти асиметрично і шукати шляхи впливу і на російське населення, але що важливіше – впроваджувати свій коректний наратив в ЄС і що дуже важливо, у країнах Африки та Азії, тому що зараз російські зусилля спрямовані саме туди, щоб у контексті назріваючої продовольчої кризи звинувачувати в цьому Україну, країни Заходу, НАТО – кого завгодно», - сказав Ченцов.

Він зауважив, що російська пропаганда «висмикує» з контексту ситуацію з продовольством і безпідставно прив’язує запроваджені проти рф санкції до продовольчої кризи.

«Відповідно, нам потрібно чітко й комплексно пояснювати причину того, що відбувається, а вона проста – це дії рф, і не лише блокада зерна у наших портах, а й обстріли сховищ, як було днями у Миколаєві. Тобто росія – це держава-терорист, яка здійснює терор не лише проти України, а й проти інших країн світу», - акцентував посол України в ЄС.

Як повідомлялося, президент рф путін в інтерв’ю росЗМІ заявив, що Україна для експорту продовольства може використовувати порти Миколаєва та Одеси, попередньо їх розмінувавши, і що росія не користуватиметься ситуацією розмінування, щоб здійснити «якісь атаки з моря».

Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Читайте також: Коридори для вивезення зерна: Україну не запрошували на зустріч росії та Туреччини - Зеленський

путін заявив, що рф готова експортувати зерно та добрива за умови зняття «політично мотивованих обмежень з боку Заходу», тобто санкцій.

Своєю чергою Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-