Світ має негайно змусити росію розблокувати експорт українського зерна - Тихановська

Світ має негайно змусити росію розблокувати експорт українського зерна - Тихановська

Укрінформ
Світлана Тихановська у відкритому листі до генерального секретаря ООН, президента США і голови Ради ЄС засудила ідею зняти з мінського режиму санкції в обмін на експорт українського зерна через білорусь.

Ключові тези листа Укрінформ отримав від офісу Тихановської.

«Реалізація цієї ідеї (зняття санкцій на калійні добрива в обмін на згоду лукашенка дозволити транспортування українського зерна через білорусь – ред.) не розв'яже продовольчу кризу. Вона відволікає від дійсної причини можливого дефіциту – війни росії в Україні та блокування українських портів російським флотом. Вона додасть впевненості путіну та лукашенку, щоб продовжувати беззаконну й аморальну поведінку проти України, білорусі та інших країн регіону», - йдеться у зверненні.

На думку лідерки білоруської опозиції, зняття санкцій надасть лукашенку й путіну фінансовий перепочинок і фальшиве відчуття перемоги, що дасть змогу їм розвивати агресію і призведе до нових репресій. Замість знімати санкції з лукашенка, їх треба посилити, переконана Тихановська.

Читайте також: путін вважає білорусь найпростішим маршрутом експорту українського зерна

Вона також заявляє, що всі зацікавлені країни під керівництвом ООН за підтримки ЄС, США та Великої Британії повинні негайно змусити росію зняти блокаду українських портів, щоб гарантувати безпечне вивезення зерна.

Напередодні Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль звинуватив росію у свідомому загостренні глобальної продовольчої кризи, засудив блокування українських портів та закликав ООН і міжнародних партнерів до рішучих спільних дій щодо реагування на ці виклики.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапили 7 млн ​​тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін і неминуче спричинить глобальну продовольчу кризу та зростання інфляції.

Читайте також: Єврокомісія створила бізнес-платформу для вивезення українського зерна

У середині травня генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував зняти санкції з постачальників білоруських і російських добрив в обмін на можливість транспортувати заблоковане росією у чорноморських портах українське зерно через білорусь до литовського порту Клайпеда.

Фото: CTK Photo/Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-