путін вважає білорусь найпростішим маршрутом експорту українського зерна

путін вважає білорусь найпростішим маршрутом експорту українського зерна

Укрінформ
президент рф путін назвав блефом повідомлення про те, що росія заважає вивезенню зерна з України, провокуючи продовольчу кризу, і вказав можливі варіанти експорту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медуза з посиланням на інтерв'ю президента Росії для програми "москва. кремль. путин".

путін повторив свою тезу про те, що несприятлива ситуація на світовому ринку продовольства нібито почала складатися ще до повномасштабної російської агресії в Україні, а саме 2020 року "у процесі боротьби з наслідками пандемії коронавірусної інфекції".

Також він назвав кілька способів експорту зерна. По-перше, за його словами, Україна може використовувати порти Миколаєва та Одеси, тільки для цього має розмінувати підходи до них. "Ми не користуватимемося ситуацією розмінування, щоб здійснити якісь атаки з моря", - пообіцяв президент росії.

Крім того, він запропонував без будь-яких умов використовувати українські порти Бердянська та Маріуполя, тимчасово захоплені росіянами: "Ми забезпечимо мирне провезення, ми гарантуємо безпеку підходів до цих портів, забезпечимо захід іноземних суден та їх рух".

Читайте також: Україна не може відновити експорт з Одеси, бо немає гарантій з боку рф - Кулеба

російський президент також зазначив, що можна вивозити зерно Дунаєм, через Угорщину, Румунію чи Польщу. А найпростіший і найдешевший варіант, за словами путіна, - через білорусь. "Але для цього треба зняти введені проти білорусі санкції", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль звинуватив росію у свідомому загостренні глобальної продовольчої кризи, засудив блокування українських портів та закликав ООН і міжнародних партнерів до рішучих спільних дій щодо реагування на ці виклики.

Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн ​​тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи.

Читайте також: Єврокомісія створила бізнес-платформу для вивезення українського зерна

На цьому тлі прокуратура порушила справу про вивезення вкраденого російською федерацією українського зерна через тимчасово окупований Крим. Росіяни вкрали на тимчасово захопленій території України щонайменше пів мільйона тонн зерна та шукають способи, як нелегально його продати, заявив 30 травня Президент Володимир Зеленський.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, є факти вивезення зерна окупантами з тимчасово захоплених територій Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької, Харківської областей. Викрадене зерно везуть або до росії, насамперед з Харківщини, Донеччини, Луганщини, або через тимчасово окупований Крим - із Запорізької та Херсонської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-