Україна вимагає від росії, щоб загарбники залишили Запорізьку АЕС

Україна вимагає від росії, щоб загарбники залишили Запорізьку АЕС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує захоплення Запорізької АЕС, яка продовжує перебувати під контролем російських військових підрозділів та представників російських енергетичних компаній.

Про це йдеться у коментарі МЗС, передає Укрінформ.

У ньому зазначається, що дії російських ядерних терористів на ЗАЕС та в тимчасово захопленому Енергодарі, постійні ракетні обстріли території України з боку рф, зокрема й у напрямку цієї та інших атомних електростанцій, становлять безпрецедентну загрозу ядерній безпеці України, Європи та всього світу. Міністерство також закликало росію неухильно дотримуватись законів і звичаїв війни, в тому числі і щодо ядерних об’єктів.

«Немає жодного виправдання підступним перешкодам, які чинить країна-агресор, спільним зусиллям України і міжнародного співтовариства, спрямованим на деокупацію станції та відновлення її сталого функціонування під гарантіями МАГАТЕ», - підкреслило зовнішньополітичне відомство.

Читайте також: Енергоатом спростовує чутки про можливе відключення Запорізької АЕС

МЗС закликало генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша подвоїти зусилля з метою пошуку шляхів якомога швидшого звільнення ЗАЕС від російських загарбників, повернення її під повний контроль України, відновлення безпеки станції, а також вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН.

«Розраховуємо на активну позицію держав-партнерів з цього приводу у рамках майбутніх засідань Ради керуючих та генеральної конференції МАГАТЕ», - зауважило міністерство.

Крім того, МЗС України вимагає від росії повного виконання резолюції Ради керуючих МАГАТЕ від 3 березня «Наслідки ситуації в Україні для ядерної безпеки, фізичної ядерної безпеки та гарантій», у якій передбачено, що «рф повинна негайно припинити всі дії, спрямовані проти ядерних об’єктів в Україні, і повернути українській стороні контроль над усіма захопленими ядерними установками». Цинічні спроби країни-агресора змусити Україну купувати вироблену нею ж на ЗАЕС електроенергію мають негайно припинитися, підкреслили в міністерстві.

Читайте також: росіяни поставили під загрозу безпечну роботу Запорізької АЕС – розвідка

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. На майданчику ЗАЕС, окрім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники Росатома. Наразі на Запорізькій АЕС перебуває близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка. При цьому Енергоатом продовжує контролювати ЗАЕС з точки зору її експлуатації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-