У ЄС шукають шляхи для фінансової допомоги Україні - €5 мільярдів щомісяця

У ЄС шукають шляхи для фінансової допомоги Україні - €5 мільярдів щомісяця

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз усвідомлює, що Україна потребує негайної фінансової допомоги майже у 5 мільярдів євро щомісяця для життєдіяльності держави, і працює над вирішенням цієї потреби разом із партнерами по G7.

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає кореспондент Укрінформу.

«Україна потребує економічної та фінансової допомоги просто зараз. Ми знаємо що на цей момент Україна потребує 5 мільярдів євро щомісяця, просто щоб продовжувати функціонувати, платити пенсії, заробітні плати, продовжувати надавати базові послуги, такі як медичні послуги, наприклад. Тож ми маємо встановити такий механізм, який надасть цю основоположну фінансову допомогу на рівні 5 мільярдів євро на місяць для України», - сказала президентка Європейської Комісії.

Вона зауважила, що країни G7 вже розпочали цю роботу. 9 мільярдів доларів вже виділені, з них 7,5 мільярда надходить від американських партнерів, ще один мільярд євро – у грантах від Німеччини.

«Ми на європейському рівні пропонуємо нині доповнити це та надати Україні надзвичайну макрофінансову допомогу (в 9 мільярдів євро – ред.). Ми обговорили це під час Європейської Ради, але це мінімум з того, що ми можемо зробити, щоб підтримати Україну та допомогти їй пройти наступні кілька місяців у фінансовому вимірі», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Україна у червні очікує отримати від партнерів $4,8 мільярда - Нацбанк

Вона висловила переконання, що, окрім негайної фінансової підтримки, вже зараз необхідно думати про повоєнне відновлення країни, і в цьому Європейський Союз повною мірою поділяє ініціативи політичного керівництва України.

«Ми хочемо створити платформу (відновлення - ред.), де будуть відображені всі ініціативи - від наших американських друзів, від МВФ, G20, від окремих країн. Всі ці ініціативи та фінансова підтримка буде спрямовуватися через цю платформу, де ми разом будемо вирішувати напрямок нашої подорожі. Ця платформа буде власністю України, буде очолюватися Україною, яка сама вирішує власне майбутнє. Але ми (Європейська Комісія - ред.) хочемо також бути залученими від початку, щоби забезпечити одночасно ефективні інвестиції та реформи», - сказала президент Єврокомісії.

Вона наголосила, що Європейська Комісія стоятиме на стороні України, з усім своїм досвідом та авторитетом, щоб допомогти українцям забезпечити ефективне використання інвестицій, поєднати їх з ключовими реформами, які прокладуть для країни шлях до членства в Європейському Союзі.

«Для нас важливо, щоб ці реформи охоплювали розвиток адміністративної спроможності (держави - ред.), забезпечували міцне верховенство права та незалежність судів, боротьбу з корупцією тощо. Важливо створити сприятливі умови для бізнесу, щоб інвестори мали впевненість й довіру та приходили в Україну, щоб інвестувати», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: путін має стати свідком стратегічної поразки росії – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-