Міністр транспорту Литви назвав можливі варіанти для експорту українського зерна

Міністр транспорту Литви назвав можливі варіанти для експорту українського зерна

Укрінформ
Міністр транспорту та зв’язку Литви Марюс Скуодіс назвав три можливості допомогти Україні експортувати її зернову та іншу сільськогосподарську продукцію, від якої залежать багато країн.

Про це міністр сказав під час Міжнародного транспортного форуму (ITF), передає Укрінформ.

«Протягом багатьох тижнів різні країни та міжнародні організації намагаються знайти альтернативні шляхи транспортування», - сказав Скуодіс.

За його словами, є три опції рішення проблеми. Перший - транспортування в західному напрямку залізничними шляхами. Тут, визнав політик, є серйозні технічні бар’єри, зокрема, пов’язані з різною шириною колій. Тож може йтися про справді дуже лімітовані обсяги.

Читайте також: Експорт зерна: Шмигаль закликає Святий Престол допомогти з безпечними коридорами

Друга можливість – транспортування територією білорусі в порти у країнах Балтії, які мають потужності. Але всі знають, що робить білорусь, зробивши себе учасником війни. Тож ця опція не є життєздатною, зауважив Скуодіс.

Третя альтернатива - розблокувати українські порти. Починати треба з Одеси, підкреслив він.

Україна є одним найбільших експортером зерна та іншої агропродукції, потреба в яких відчувається на глобальному рівні. Майже половина всього продовольства для відповідної програми ООН надходить від України. Замістити цю продукцію неможливо, підкреслив очільник литовського Мінтрансу.

Читайте також: Німеччина активно працює над створенням «зернового залізничного мосту» з Україною

З минулорічного врожаю в України залишилося ще 30 млн тонн зерна, які треба транспортувати, сказав політик. За його словами, попри війну, постійні бомбардування, нестачу робочих та інші виклики, цьогорічний урожай в Україні може сягнути 15 млн тонн.

Політик зауважив, що через російську війну вже відчувається значне підвищення цін на продукти харчування, дефіцит по деяких товарних позиціях і все це створює серйозну загрозу продовольчій безпеці на глобальному рівні.

Читайте також: Міжнародний транспортний форум припиняє співпрацю з рф та білоруссю

Міжнародний транспортний форум (ITF) відбувся 18-20 травня в німецькому Лейпцигу. Членами його є 64 країни.

Фото: International Transport Forum

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-