Штати готують пакет на $11 мільярдів для реагування на ризик глобального голоду

Штати готують пакет на $11 мільярдів для реагування на ризик глобального голоду

Укрінформ
Білий дім опрацьовує з Конгресом можливість затвердження пакету реагування на загрози глобальній продовольчій безпеці, який передбачатиме виділення $11 мільярдів упродовж наступних трьох років.

Про це заявила під час спеціального пресбрифінгу постійна представниця США при ООН посол Лінда Томас-Грінфілд, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми готові забезпечити більше $1 мільярда впродовж наступних місяців для гуманітарної підтримки тих країн, які постраждали від неспровокованої війни росії проти України, та (для реагування – ред.) на масштабні наслідки для всього світу. Ми працюємо з Конгресом над тим, щоб інвестувати понад $11 мільярдів упродовж наступних трьох років, щоб реагувати на загрози продовольчій безпеці», - сказала посол.

Вона підкреслила, що ситуація з голодом, зокрема в країнах Африки й Близького Сходу, останнім часом залишалася складною. Однак відколи росія почала блокувати критично важливі порти в Україні та знищувати цивільну інфраструктуру, в тому числі зерносховища, загроза голоду в цих регіонах стала реальнішою.

Читайте також: Україна та США обговорили можливість збільшення експорту українських зернових

«Це - криза для всього світу, і тому вона стосується ООН. На нас лежить відповідальність за мільйони людей, які не знають, де знайти їжу, як прогодувати власні родини», - наголосила Томас-Грінфілд.

Вона підтвердила, що на міжнародному рівні тривають дискусії щодо можливостей встановлення гуманітарних коридорів для транспортування харчових продуктів. «Ми знаємо, що Чорне море заміноване, росіяни надалі не дають українським суднам зайти або вийти», - зауважила посол.

За її словами, ці питання порушував у контактах з російською стороною особисто генсек ООН: «Ми також обговорюємо ці питання з українцями, як ми можемо отримати доступ до продукції, яку Україна може надати на зовнішній ринок».

Читайте також: Євросоюз допоможе Україні експортувати зерно попри морську блокаду - Боррель

Томас-Грінфілд назвала цю ситуацію «невідкладною», а також такою, що потребує негайного реагування. «Ми вже бачимо наслідки для України, і ми робимо все можливе, аби пом’якшити їх, у тому числі намагаючись забезпечити вивезення українського зерна на ринки», - зазначила постійна представниця США при ООН.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня, близько 25 млн тонн зерна залишаються невивезеними в Україні через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою. В ООН неодноразово заявляли про ризик голоду через блокування експорту продовольства з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-