Відновлення судноплавства у Чорному морі можливе за гарантії ненападу на теплоходи – Одеська ОВА

Відновлення судноплавства у Чорному морі можливе за гарантії ненападу на теплоходи – Одеська ОВА

Укрінформ
Голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко вважає, що поновити судноплавство в Чорному морі та поставки сільськогосподарської продукції іноземним компаніям можливо лише за умов гарантії ненападу з боку росії на торговельні судна.

Як передає Укрінформ, про це він заявив під час зустрічі з виконавчим директором Всесвітньої продовольчої програми ООН Девідом Бізлі, інформує пресслужба військової адміністрації.

«Одним із пунктів і головною гарантією для відновлення судноплавства є ненапад на судна, що виходять з портів Одещини. І розблокування портів навряд чи може бути окремою частиною загального регулювання конфлікту. Наші портовики зможуть нормально почати працювати лише тоді, коли наші військові скажуть, що це безпечно, а поки що такого сказати не можна», – сказав Марченко.

Зазначається, що ключовими темами обговорення на зустрічі були можливості розблокування українських портів, шляхів судноплавства для забезпечення логістичних зв’язків поставок аграрної продукції, а також залучення міжнародних інвестицій для розвитку інфраструктури портової галузі та створення хабів з надання допомоги населенню півдня України.

Читайте також: Ворог розгорнув у Чорному морі близько 20 кораблів та субмарин із крилатими ракетами

На думку очільника Одеської ОВА, судноплавство в Чорному морі вдасться поновити лише тоді, коли «буде досягнуто Україною перемоги у війні, забезпечено безпеку судноплавства та розміновано акваторію або ж відбудеться повне знищення чорноморського флоту росії».

Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН ознайомився з напрацюваннями керівництва Одеської області та Адміністрації морських портів України щодо альтернативних логістичних маршрутів для експорту сільгосппродукції та пообіцяв постійний діалог у цьому питанні.

За даними ОВА, через блокаду військовими кораблями рф судноплавства найбільші українські порти «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний», на які торік припадало понад 85% морського вантажообігу, зараз не виконують морських операцій. У портах і в трюмах суден, що стоять на рейді, сотні тисяч тонн різних вантажів. Лише частину вдалося вивезти автотранспортом і залізницею.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького,Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів.

До 24 лютого 90% аграрного експорту Україна здійснювала через морські порти.

Розв’язана росією війна негативно впливає на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. У портах України заблоковані десятки комерційних кораблів із уже відвантаженим зерном, яким російські окупанти не дозволяють вийти в море.

Фото: oda.odessa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-