Україна зможе залишитись у ТОП-10 експортерів продовольства, якщо рф розблокує порти

Україна зможе залишитись у ТОП-10 експортерів продовольства, якщо рф розблокує порти

Укрінформ
Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час телемарафону.

"Якщо найближчим часом вдасться розблокувати порти, то навіть за підсумками поточного року Україна зможе як мінімум залишитись у ТОП-10 експортерів (продовольства - ред.). Якщо буде експорт альтернативними шляхами: залізничними чи авто, то, звісно, що позиції будуть слабшими, оскільки фізично вивезти обсяг продукції іншими шляхами просто не вдасться", - заявив він.

Читайте також: Цьогоріч в Україні планують засіяти 70% посівних площ

Висоцький зазначив, що 90% аграрного експорту Україна до 24 лютого здійснювала через морські порти в Одесі та Миколаєві.

З 24 лютого росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, катують і винищують українське населення.

Читайте також: Ціни на продукти рекордно зростають в усьому світі через війну в Україні – FAO

Розв’язана росією війна справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України рф заблокувала десятки комерційних кораблів із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-