Агресор знищив українських активів приблизно на $650 мільярдів - радник Президента

Агресор знищив українських активів приблизно на $650 мільярдів - радник Президента

Укрінформ
Внаслідок повномасштабної російської агресії знищено українських активів на приблизно 650 млрд доларів.

Про це в ефірі телемарафону заявив радник Президента з економічних питань Олег Устенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У перший тиждень війни наші збитки були на рівні 100 млрд доларів. Це наші активи, знищені російськими окупантами. Ця цифра збільшувалася кожного дня. Зараз я би орієнтувався на суму приблизно 650 млрд доларів", - сказав Устенко.

За його словами, з огляду на додаткові збитки від негативних фінансово-економічних процесів, сума завданої українській економіці шкоди сягає близько 1 трлн доларів.

"Саме така цифра має бути компенсована російською федерацією відразу після нашої перемоги", - наголосив радник Президента.

Читайте також: Заморожені золотовалютні резерви рф втрачені для неї назавжди - радник Президента

Він зауважив, що зараз уже кілька робочих груп працюють над пошуком прихованих російських активів. Устенко підкреслив, що Україна має повне право на використання знайдених активів рф, аби компенсувати завдану російською армією шкоду.

"Ми можемо брати умовні кредитні ресурси саме під ці кошти у тих країнах, де ці ресурси знаходяться", - вважає Устенко.

Він повідомив, що влада наразі обговорює можливі механізми виплати компенсацій українцям за втрачене чи пошкоджене майно та бізнес. Зокрема, кошти можуть перераховуватися уряду, який потім виплачуватиме їх громадянам. Крім того, можливе залучення юридичних компаній, які би забезпечували прямі виплати за рахунок стягненого російського майна.

Читайте також: Україна щомісяця потребує $5 мільярдів: МВФ шукає шляхи для мобілізації грошей

Як повідомлялося, Міністерство юстиції у співпраці з Офісом Президента України створили робочу групу, яка займається розробкою та впровадженням спеціального механізму відшкодування збитків, завданих росією. Громадяни України, в яких від початку широкомасштабного вторгнення росії було пошкоджено майно, можуть подати заявку на відшкодування в застосунку "Дія".

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ. В Україні оголошено воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-