Заморожені золотовалютні резерви рф втрачені для неї назавжди - радник Президента

Заморожені золотовалютні резерви рф втрачені для неї назавжди - радник Президента

Укрінформ
Радник Президента з економічних питань Олег Устенко заявив, що заморожені золотовалютні резерви росії втрачені для неї назавжди: ці кошти, ймовірно, підуть на відбудову України.

Про це він розповів в ефірі 24 каналу, передає Укрінформ.

За його словами, половина резервів, які були в росії до 24 лютого, а це приблизно 325 мільярдів доларів з 650 мільярдів, наразі заморожені у країнах США та ЄС.

«Україна веде активні перемовини щодо того, щоб це був такий собі перший транш у фонд відбудови нашої країни після війни. Ці кошти назавжди втрачені росією», — пояснив Устенко.

Він наголосив, що з тих приблизно 300 мільярдів доларів, які залишилися у рф, половина – це золото. "Але тут проблема рф в тому, що на золото вже введені санкції. Тож єдина можливість для росії якось продати золото – це продати його всередині своєї країни", – додав експерт.

Читайте також: Уряд працює з партнерами, аби заморожені активи росії пішли на відновлення України

Радник президента впевнений, що жодна країна у світі не доторкнеться до цього золота, бо тоді теж ризикуватиме потрапити під санкції. До того ж на золото, яке росія хоче продати на внутрішньому ринку, не має особливого попиту. Тож, очевидно, що цього активу теж не існує.

Лишається приблизно 150 мільярдів доларів, які є на рахунку самого центробанку рф. Але росія велика, і цих коштів не вистачить ні на що.

На думку Устенка, єдина можливість, як окупанти можуть використати ці кошти, це спроба розраховуватися за борги, які вони мають, і, можливо, закупити критичний імпорт, наприклад, ліки.

"Але я не впевнений, що саме це вони будуть робити. росія буде намагатися зберегти ці кошти. Бо якщо піде зменшення золотовалютних резервів, то це буде означати різке просідання рубля. росія буде "малювати картинку, що в них все добре", – переконує він.

Читайте також: Російські золотовалютні резерви мають стати джерелом репарацій

Тобто, за словами Устенка, в росії є деякі кошти, але вони не можуть їх використати.

"Я впевнений, що центробанк рф це розуміє, і вони від того бісяться. Інакше не було б таких гучних заяв з приводу того, що той, хто міняє валюту на чорному ринку, той зрадник країни та має сісти до в’язниці", – додав експерт.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-