Німецькі економісти проаналізували, які країни надають Україні найбільшу підтримку

Німецькі економісти проаналізували, які країни надають Україні найбільшу підтримку

Графік
Укрінформ
Левова частка допомоги Україні від початку повномасштабного російського вторгнення надходить зі Сполучених Штатів, країн Східної Європи та Великої Британії.

Про це свідчить Ukraine Support Tracker - база даних про підтримку України, складена дослідниками Кільського інституту світової економіки (ФРН), передає кореспондент Укрінформу.

«Існують напрочуд сильні відмінності як погляду абсолютної суми підтримки, так і у відсотках від ВВП країни-донора», — зазначив директор з досліджень інституту Крістоф Требеш.

Дослідники, орієнтуючись на відкриті джерела, проаналізували масштаби допомоги, яку уряди 31 країни обіцяли Україні після 24 лютого 2022 року. Вона охоплює військову, фінансову та гуманітарну підтримку.

Згідно з наведеними даними, найбільшим донором є США з еквівалентом 7,6 млрд євро від початку війни (дані станом на 27 березня). Усі країни ЄС разом акумулювали 2,9 мільярда євро, ще 1,4 мільярда євро виділили установи ЄС та 2 мільярди євро - Європейський інвестиційний банк. Велика Британія, Канада та Японія пообіцяли надати загальну допомогу на 1 мільярд євро.

«Примітно, що США дають значно більше, ніж весь ЄС, у безпосередній близькості від якого точиться війна», - зауважив Требеш.

Водночас він звернув увагу на те, що повну картину скласти важко, адже військова допомога не завжди є прозорою.

Щодо економічної допомоги відносно ВВП, то найбільшими донорами для України є Естонія, Польща та Литва. США на 6-му місці, а Німеччина - на 12-му (не враховуючи допомоги, яка надається опосередковано через ЄС).

«Географічна близькість до України, здається, відіграє важливу роль у залученості країн Східної Європи. Але Велика Британія також вирізняється як прихильник України, як в абсолютному вираженні, так і відносно економіки», – зауважує Требеш.

На його думку, від моменту початку повномасштабної війни обговорення зосереджене насамперед на тому, як найефективніше завдати шкоди уряду рф, тоді як підтримці України приділялося менше уваги – частково через відсутність даних.

Читайте також: Туреччина може направити в Україну спецтехніку для розмінування

Науковець також звертає увагу, що підтримка, яку надають Україні інші держави, є незначною у порівнянні з їхніми «внутрішніми пакетами витрат».

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-