Через війну уряд фактично відмовився від усіх капітальних видатків — Шмигаль

Через війну уряд фактично відмовився від усіх капітальних видатків — Шмигаль

Укрінформ
Станом на сьогодні уряд країни фактично зробив секвестр бюджету і відмовився від всіх капітальних видатків.

Про це в ефірі телемарафону сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Укрінформ.

«Станом на сьогодні ми фактично зробили секвестр бюджету і відмовились від всіх капітальних видатків. Ми можемо лише ремонтувати пошкоджені речі, але нічого зараз не будуємо. Не робимо ніяких капітальних закупок. Зупинили абсолютно все, що стосується капітальних видатків. Також частково скоротили поточні видатки на 10%. Це дало нам змогу буквально три дні тому наповнити резервний фонд держави на 73 млрд гривень. Ми зробили переміщення грошей з поточних видатків в резервний фонд для фінансування в першу чергу потреб армії», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Шмигаль розповів, як буде виконуватись бюджет за умов скасування податків та мит

Окрім витрат на військовий блок, уряд зосередився на фінансуванні гуманітарних та соціальних потреб.

«Окрім зосередження на армії, на військових потребах, держава виконує соціальні зобов’язання, тобто це весь гуманітарний блок — сплата заробітних плат, і весь соціальний блок — пенсії, соціальні платежі. Це те, з чого сьогодні складається переважно бюджет України», — підкреслив Прем’єр-міністр.

За його словами, залежно від того, як виконуватиметься бюджет в квітні, уряд буде розуміти, чи скорочувати далі бюджетні витрати, а також витрати, які мають характер обов’язкових платежів.

Читайте також: Витрати на зарплати держслужбовцям скоротили на 10% - Шмигаль

«По мірі того, як буде виконуватися бюджет, як буде йти співпраця з нашими партнерами, ми будемо орієнтуватися, чи скорочувати бюджетні витрати далі, чи скорочувати далі вже некапітальні витрати, тобто такі, що мають характер обов’язкових платежів. Думаю, в другій половині квітня ми вже будемо бачити тенденцію і спільно з міністром фінансів, міністром економіки ці речі будемо комунікувати з суспільством», — зазначив Шмигаль.

Як повідомлялося, втрати державного бюджету за кожен день війни становлять близько 2 млрд грн.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-