Експорт українських товарів через агресію росії скоротився вдвічі

Експорт українських товарів через агресію росії скоротився вдвічі

Укрінформ
Через агресію росії експорт українських товарів у березні скоротився вдвічі, імпорт – більш як утричі. 

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

«У березні 2022 року експорт українських товарів скоротився вдвічі, імпорт – більш ніж утричі. Особливо постраждало вивезення металів та сільськогосподарської продукції, в той самий час обсяг експорту низки товарів з глибокою переробкою практично не змінився у порівнянні з довоєнним часом», - ідеться в повідомленні.

У березні Україна експортувала 5,97 млн тонн продукції на суму 2,7 млрд дол. Тоді як у лютому держава експортувала 13,1 млн тонн товарів вартістю 5,3 млрд дол. Наразі головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Істотно скоротився експорт металу. Зокрема, експорт плаского прокату впав майже 10 разів - із 437 тис. тонн у лютому до 47 тис. тонн у березні. За деякими позиціями металургії експорт не здійснювався взагалі. Це пов’язано насамперед із фізичним руйнуванням металургійних об’єктів та зупинкою виробництва.

Протягом березня Україна експортувала 1,1 млн тонн кукурудзи, 309 тис. тонн пшениці, 118 тис. тонн соняшникової олії, 40 тис. тонн соєвих бобів. Це в 4 рази менше, ніж у лютому.

Водночас через російське вторгнення значних втрат зазнав імпорт України. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн тонн товарів на суму 5,9 млрд дол., то в березні – 1,6 млн тонн вартістю 1,8 млрд дол. Сьогодні найважливішими статтями імпорту до України є газ, нафта, нафтопродукти та вугілля.

При цьому експорт багатьох товарів з глибокою переробкою залишився на рівні попереднього місяця й навіть збільшився. Це, наприклад, кабельна продукція, якої експортовано на 111 млн дол. (130 млн дол. у лютому) або листи облицювальні з дерева - 32 млн дол. проти 26 млн дол. у лютому.

«Ворог цілеспрямовано підриває економіку нашої держави шляхом блокування вітчизняного експорту. Традиційним шляхом вивозу експортних товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані росією. До того ж окупанти атакують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб завадити відновленню наших можливостей у майбутньому», - наголосила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона заявила, що уряд оперативно реагує на ці виклики.

"Збільшуємо пропускну здатність залізничного, автомобільного і річкового транспорту на західному кордоні України, залучаючи виробників, трейдерів, транспортні компанії. Залишків базових сільськогосподарських культур в Україні достатньо, аби забезпечувати експорт. Крім того, початок посівної кампанії вселяє стриманий оптимізм на майбутній врожай", - зазначила Свириденко.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-