МВФ очікує скорочення виробництва в Україні до 30% унаслідок війни

МВФ очікує скорочення виробництва в Україні до 30% унаслідок війни

Прогноз
Укрінформ
Міжнародний валютний фонд очікує, що обсяги виробництва в Україні впадуть нижче раніше прогнозованого рівня, до 25-30% за підсумками нинішнього року – через руйнування, людські й економічні втрати від російської війни в Україні.

Про це повідомили у Фонді в четвер, у відповідь на інформаційний запит власного кореспондента Укрінформу щодо оновлених прогнозів економічної ситуації в Україні.

«Існує величезна невизначеність щодо базових показників (економіки України – ред.), але оскільки війна триває, виробництво продукції, ймовірно, впаде більше 10%, визначених нами в останньому прогнозі на цей рік», – зауважили у Фонді.

У цьому зв’язку підкреслюється, що інтенсивні бойові дії в Україні «спричиняють масові руйнування виробничих потужностей країни та швидко погіршують перспективи». Крім того, на ситуацію також негативно впливають втрати матеріального капіталу та масова міграція.

«Дані про скорочення реального ВВП під час війни свідчать про те, що річне скорочення виробництва в кінцевому рахунку може бути набагато вищим (ніж прогнозувалося раніше – ред.), в діапазоні 25-35%», – уточнили у Фонді.

Раніше в березні МВФ оприлюднив звіт по Україні, де визначав перспективи розвитку економічної ситуації в країні в умовах війни. У документі вказувалося, зокрема, що показник виробництва в Україні «впаде на 10% нинішнього року за умови швидкого завершення війни та суттєвої донорської підтримки». Водночас допускалося, що в разі затяжних бойових дій обсяги виробництва в Україні все ж можуть досягти реальних тенденцій (мінус 25-30%), які спостерігалися в Іраку, Лівані, Сирії, Ємені та інших країнах, де точилися бойові дії.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний валютний фонд у четвер підтвердив, що працює над створенням для України спеціального рахунку під своїм адмініструванням. Цей інструмент забезпечить надходження позик і грантів для України від іноземних донорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-