Екстрена допомога Україні має пом’якшити економічні наслідки війни - МВФ

Екстрена допомога Україні має пом’якшити економічні наслідки війни - МВФ

Укрінформ
Додаткове фінансування у розмірі $1,4 мільярда, виділене в середу МВФ для України, має пом’якшити шок для української економіки від розв’язаної росією війни, а також стати каталізатором для додаткового пільгового фінансування ззовні.

Про це йдеться в офіційній заяві Фонду, оприлюдненій за результатами засідання виконавчої ради директорів МВФ, передає Укрінформ.

«Виконавча рада МВФ сьогодні схвалила виплату $1,4 мільярда (1005,9 мільйона SDR) в межах Інструменту швидкого фінансування (RFI), щоби допомогти (Україні – ред.) задовольнити нагальні потреби у фінансуванні та пом’якшити економічні наслідки війни», - зазначається в документі.

При цьому підкреслюється, що виконавча рада МВФ висловила рішучу підтримку українському народу.

«Війна в Україні призвела до трагічної загибелі людей і страждань. Хоча подальші перспективи геть невизначені, економічні наслідки вже зараз дуже серйозні: лише за 13 днів кількість біженців перевищує 2 мільйони, крім того, мають місце масштабні руйнування ключової інфраструктури в Україні», - зауважили у Фонді.

Виплата в межах RFI еквівалентна 50% квоти України у МВФ. Як пояснили у Фонді, це «допоможе задовольнити нагальні потреби платіжного балансу, що виникають унаслідок війни, а також надати важливу підтримку в короткостроковій перспективі, відіграючи роль каталізатора для фінансування з боку інших партнерів».

У Фонді також повідомили, що Україна скасувала продовжену недавно угоду Stand-by та висловила намір розробити іншу економічну програму, спрямовану на відновлення та зростання, коли це стане можливо. З цією метою Київ продовжує тісні консультації з МВФ та вживає ефективних заходів з метою пом’якшення наслідків кризи.

Директор-розпорядник Фонду Кристаліна Георгієва позитивно оцінила зусилля українського уряду щодо підтримання економіки в умовах війни. «Політична реакція української влади на надзвичайні обставини була вражаючою», - наголосила вона.

За її словами, такі рішучі дії українського керівництва сприяли рішенню МВФ схвалити критичну фінансову підтримку в розмірі $1,4 мільярда.

«Це має стати каталізатором широкомасштабної мобілізації додаткового пільгового фінансування, яке знадобиться, щоби допомогти заповнити недолік фінансування та пом’якшити економічні наслідки війни. Після закінчення війни і належної оцінки збитків, ймовірно, знадобиться додаткова велика допомога для підтримки зусиль з відновлення»,- зауважила Георгієва.

Вона також висловила глибоке співчуття українському народові й запевнила в продовженні тісної співпраці Міжнародного валютного фонду з українською владою.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко подякував МВФ за швидку реакцію на звернення української сторони та висловив сподівання на якнайшвидше завершення усіх процедур, що пов’язані з надходженням коштів.

Як повідомляв Укрінформ, інструмент швидкого фінансування МВФ (Rapid Financing Instrument, RFI) розроблений для випадків, коли започаткування повноцінної програми економічних реформ є неможливим. Водночас держава-член МВФ, яка звертається по таку допомогу, має співпрацювати з Фондом для вирішення проблем з її платіжним балансом та мати загальний перелік заходів економічної та фінансової політики, які вона планує здійснювати з цією метою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-