Вітренко: Якщо не буде повномасштабної війни, припинення транзиту газу не очікуємо

Вітренко: Якщо не буде повномасштабної війни, припинення транзиту газу не очікуємо

Укрінформ
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко не очікує припинення транзиту російського газу через Україну, якщо не буде активних бойових дій.

Про це Вітренко заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо не буде повномасштабної війни, активних військових дій на всій території України, ми не очікуємо припинення транзиту. Російська Федерація і так впритул підійшла до тих мінімальних обсягів, які вони зобов'язані постачати на європейський ринок. Інакше вони не будуть виконувати свої зобов'язання за довгостроковими контрактами", - сказав Вітренко.

Очільник НАК також наголосив, що гарантовані потужності для імпорту газу з Європи не залежать від наявності чи відсутності транзиту.

Як повідомлялося, транзит газу через Україну в січні 2022 року у порівнянні з січнем минулого року скоротився на 57% - до 1,664 млрд кубометрів. За підсумками місяця фактичний транзит з Росії був меншим за заброньовані потужності на 51%.

Читайте також: Німеччина обіцяє подбати, аби Україна залишилась транзитером газу

За минулий рік РФ транспортувала через Україну 41,7 млрд кубометрів газу, використавши заброньовані потужності по точках входу на 93,8%, по точках виходу – на 91%.

Поточна транзитна угода між НАК "Нафтогаз України" та російським ПАТ "Газпром" укладена наприкінці 2019-го строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів на добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів на добу) у 2021-2024 роках.

Фото: Naftogaz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-