Німеччина обіцяє подбати, аби Україна залишилась транзитером газу

Німеччина обіцяє подбати, аби Україна залишилась транзитером газу

Укрінформ
Німеччина відчуває свою відповідальність за те, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом після їх переговорів у Берліні у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зрозуміло, що ми відчуваємо відповідальність за те, аби транзит газу територією України продовжувався», - заявив Шольц.

Він нагадав, що Німеччина вже подбала наприкінці 2019 року про продовження контракту між Україною та Росією.

«І таким же чином, без змін, ми продовжуємо відчувати свою відповідальність і надалі», - запевнив канцлер, очевидно, маючи на увазі те, що Берлін докладатиме зусиль для продовження контракту, дія якого спливає в 2024 році.

ФРН і США досягли домовленості, і новий федеральний уряд, за словами його очільника, сповнений рішучості продовжувати цей трек, щодо того, що військова інтервенція Росії проти України мала би високу ціну, яка включає в себе також заходи щодо проєкту «Північний потік-2».

Шольц не став відповідати на запитання щодо відмови від проєкту, але зазначив, що до 2045 року Німеччина буде повністю незалежною від викопних ресурсів. «Це амбітний проєкт, який стосується вугілля, нафти та газу, які ми використовуємо наразі для енергозабезпечення», - сказав він, додавши, що Німеччина до кінця цього десятиліття буде отримувати набагато більше енергії від відновлювальних джерел, і вже зараз дбає про диверсифікацію джерел енергопостачання.

Читайте также: Шольц запропонував Росії відвести війська від України

Столтенберг зі свого боку наголосив на важливості диверсифікації джерел отримання енергії як з точки зору захисту клімату, так і безпекових міркувань та зазначив, що НАТО «заохочує» своїх членів робити це. Він згадав, як приклад, «маніпулювання» Росією в питанні газопостачання, що спостерігається нині через суттєве скорочення експорту цього енергоносія до Європи.

Як повідомлялося, в липні 2021 року уряди ФРН і США досягли низки домовленостей, які передбачають, зокрема, санкції проти газогону «Північний потік-2» у разі військової агресії Росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-