Світова економіка відновлюється не так швидко, як очікувалось – МВФ

Світова економіка відновлюється не так швидко, як очікувалось – МВФ

Укрінформ
Позитивна динаміка відновлення глобальної економіки в 2022 році зберігається, однак останні тенденції свідчать, що ці темпи є не такими швидкими, як прогнозувалося лише минулого місяця.

Про це заявила в п’ятницю під час віртуальної зустрічі міністрів фінансів країн G20 директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Попри те, що відновлення світової економіки зберігається, його темпи сповільнюються»,- заявила глава МВФ.

Вона нагадала, що в січні Фонд понизив прогноз глобального зростання до 4,4 відсотка – частково через переоцінку перспектив зростання в Сполучених Штатах і Китаї.

«Відтоді економічні показники вказують на слабкі темпи зростання у 2022 році через появу варіанту Омікрон, а також збої в ланцюжку поставок, які виявилися складнішими, ніж очікувалося раніше», - зазначила Георгієва.

Водночас, за її словами, показники інфляції в багатьох країнах залишаються високими, фінансові ринки є більш нестабільними, а геополітична напруженість різко зросла. У цьому зв’язку вона наголосила на необхідності реалізувати три пріоритети, які стануть вирішальними для подолання складної «смуги перешкод» 2022 року.

По-перше, за її словами, необхідно розширити глобальне реагування на затяжні економічні наслідки пандемії. Це означає не тільки забезпечення рівного доступу до вакцини, але й поширення кращих методів лікування та ліків, а також збільшення інвестиції в медичні дослідження, епіднагляд та посилення систем охорони здоров’я.

По-друге, багатьом країнами доведеться долати жорсткий монетарний цикл, що означає необхідність калібрування макроекономічної політики, керування ризиками побічних ефектів в економіках, боротьбу з інфляцією тощо.

Читайте також: Світова економіка потребує бустерної дози - Шольц

Третій компонент передбачає посилення фіскальної стабільності національних економік. У цьому зв’язку необхідно забезпечити пріоритет передусім тим країнам, які потребують реструктуризації боргу.

Читайте також: У 2022 році світова економіка остаточно відновиться після пандемії - JP Morgan

Як повідомляв Укрінформ, в останньому огляді «Перспективи світової економіки» (WEO) Міжнародний валютний фонд спрогнозував зменшення глобального зростання з 5,9% у 2021 році до 4,4% у 2022 році. Водночас, у Фонді зауважили, що очікують довше збереження підвищеної інфляції, ніж передбачалося раніше. Крім того, в нинішньому році збережуться перебої в ланцюгах поставок та високі ціни на енергоносії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-