Напруга між Україною та РФ може підвищити ціни на продовольство в Туреччині - експерт

Напруга між Україною та РФ може підвищити ціни на продовольство в Туреччині - експерт

Укрінформ
Напруга між Україною та РФ, зокрема можливі проблеми з імпортом, може спричинити підвищення цін на продукти харчування в Туреччині.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на голову Союзу сільськогосподарських палат Туреччини Шемсі Байрактара, якого цитує видання Sözcü.

«Якщо виникнуть проблеми з імпортом через кризу між Росією та Україною, це негативно вплине на ціни на продукти харчування, особливо на хліб», - сказав Байрактар.

За його словами, 86,6% імпорту пшениці, 79,4% імпорту ячменю, 11,4% імпорту соняшника та 13,3% імпорту сої в Туреччину здійснюється з України та Росії.

Читайте також: У Туреччині може відбутися зустріч президентів України та Росії — Ердоган

Голова Союзу сільськогосподарських палат Туреччини переконаний, що країні варто розширювати власне виробництво, зокрема збільшуючи обсяги вирощування пшениці, ячменю, соняшника.

За його прогнозом, на зростання цін на продукти харчування можуть також вплинути підвищення вартості палива та міндобрив.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з даними Державної митної служби, з липня 2021 року по січень 2022-го Україна експортувала майже 17 млн т пшениці. За попередніми розрахунками Мінагрополітики, загальний валовий збір по зерну становитиме 83,8 млн т, пшениці 32,1 млн т і 40 млн т кукурудзи.

3 лютого Україна та Туреччина уклали Угоду про вільну торгівлю, яка встановлює нульове мито для 95% товарів, вироблених в Україні. Угода набуде чинності після ратифікації парламентами обох країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-