Експерти пояснили значне зростання ціни на капусту

Експерти пояснили значне зростання ціни на капусту

Укрінформ
Споживчі ціни на білокачанну капусту за два останні тижні зросли на 11% - до 21,59 грн за кілограм.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу у Фейсбуці.

Зазначається, що з усіх продуктів, ціни на які моніторить УКАБ, білокачанна капуста подорожчала найбільше.

Таке різке зростання цін експерти пояснюють тим, що у 2021 році українські аграрії зменшили посівні площі під капустою через низькі ціни на неї в 2020 році. Тоді вони були змушені реалізовувати цей овоч або з низькою рентабельністю, або ж взагалі нижче собівартості, що й змусило переглянути структуру посівів.

"Фактор зменшення власного виробництва в комбінації зі зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого зростання ціни цьогоріч. Крім того, збільшення вартості енергоресурсів для її зберігання та сезонний фактор додатково сприяли подальшому зростанню (ціни - ред.)", - зауважують в УКАБ.

Через фактор сезонності та збільшення затрат на зберігання продукції за два останні тижні зростали середні ціни в супермаркетих на: моркву (+10%, до 14,70 грн/кг), цибулю (+7%, до 15,40 грн/кг), буряк (+7%, до 16,40 грн/кг) та картоплю (+5%, до 9,14 грн/кг).

Крім того, триває подорожчання вершкового масла. Станом на 3 лютого 2022 року упаковку вершкового масла вагою 200 г можна придбати за 54,46 грн/кг, що на 7% більше, ніж два тижні тому.

"Така тенденція зумовлена цілою низкою факторів: зменшення виробництва вершкового масла в Україні, зростання ціни на масло в Європейському Союзі (основний імпортер даного продукту в Україну), зростання в ціні сировини для вироблення масла (молока) та інших складових собівартості", - зазначають в УКАБ.

За даними моніторингу асоціації, від початку 2022 року в Україні почала зростати ціна на яловичину. За останні два тижні середня ціна на яловичину підвищилася на 6% - до 205,38 грн/кг на 3 лютого.

Водночас, зауважують аналітики, в Україні продовжують зменшуватися обсяги виробництва яловичини; за результатами 2021 року таке скорочення становило 10%.

В УКАБ пояснюють, що зменшення пропозиції на ринку та зростання складових собівартості, що зараз спостерігається практично по всіх статтях, призвело до зростання ціни.

Читайте також: Світові ціни на продукти сягнули максимуму за останні 10 років

Як повідомляв Укрінформ, в Інституті арарної економіки прогнозують зростання цін на продукти харчування у 2022 році. За розрахунками науковців, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін на овочі борщового набору на 15-25% проти цін початку 2022 року. Також у першому півріччі зростатимуть ціни на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум, на 15-20 %.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-