Світові ціни на продукти сягнули максимуму за останні 10 років

Світові ціни на продукти сягнули максимуму за останні 10 років

Укрінформ
У січні 2022 року світові ціни на продовольчі товари зросли на понад 1% порівняно з показником грудня. А значення індексу продовольчих цін ФАО наразі становить 135,7 пункта - максимум упродовж останніх десяти років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ESM.

Індекс цін на харчові продукти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), який відстежує найнеобхідніші продовольчі товари у світі, склав 135,7 пункта минулого місяця проти 134,1 у грудні.

Підвищення цін на продукти харчування сприяло більш ширшому сплеску інфляції, оскільки економіка відновлюється після коронавірусної кризи, і FAO попередила, що високі витрати ставлять під загрозу бідніше населення в країнах, економіки яких залежать від імпорту.

ФАО також підвищила свій показник світового виробництва зернових у 2021 році до 2,793 мільярда тонн з попередньої оцінки в 2,791 мільярда тонн, згідно з прогнозом попиту та пропозиції зернових.

Індекс цін на рослинні олії у січні зріс, після деякого скорочення у грудні, він додав 4,2%, досягнувши нового рекордного рівня, що викликано зниженням експортних можливостей та іншими обмеженнями з боку пропозиції, особливо дефіцитом робочої сили та несприятливими погодніми умовами.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО зріс на 2,4%, це п’яте зростання поспіль щомісяця, причому найбільший приріст зафіксували в цінах на сухе знежирене молоко та вершкове масло.

Читайте також: Стримати ціни на продукти: уряд напрацьовує механізми підтримки виробників

Середнє значення індексу цін на зернові ФАО у січні збільшилося незначно та всього лише на 0,1% перевищує грудневий показник. Протягом минулого місяця експортні ціни на кукурудзу підскочили на 3,8%, при цьому ціни на пшеницю знизилися на 3,1%.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні у ФАО заявили, що світові ціни на продовольство зростають четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-