Австрія оскаржить у суді ЄС «зелений» статус атомної та газової енергетики

Австрія оскаржить у суді ЄС «зелений» статус атомної та газової енергетики

Укрінформ
Австрія буде оскаржувати в Суді справедливості ЄС рішення Єврокомісії про визнання атомної та газової енергетики екологічно сумісними видами діяльності.

Як передає Укрінформ, про це заявила на пресконференції міністр Австрії з питань захисту клімату, довкілля, енергетики, транспорту, інновацій та технологій Леоноре Ґевесслер.

"У наступні тижні ми підготуємо юридичні кроки. Коли документ набуде чинності, ми подамо позов із вимогою визнати його недійсним у Європейському суді", - заявила вона.

За словами міністерки, рішення Єврокомісії було ухвалено непрозоро, всупереч занепокоєнню багатьох експертів, а також держав-членів. "Це рішення є неправильним тому, що ядерна енергетика не сприяє захисту клімату", - наголосила Ґевесслер.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія підтримала пропозицію до так званого Додаткового делегованого кліматичного акта з оподаткування та включила атомну енергетику і природний газ до списку екологічно сумісних видів діяльності для інвесторів. Таким чином, АЕС та електростанції, що працюють на природному газі, тепер прирівнюються до "зелених" потужностей.

Читайте також: Єврокомісія визнала атомну енергетику і газ «екологічно сумісними»

Європейський парламент та Рада ЄС мають чотири місяці для вивчення документа.

Рада ЄС може ухвалити рішення щодо відкликання Додаткового делегованого кліматичного акта з оподаткування кваліфікованою більшістю голосів – за це мають висловитися не менше 20 країн, які представляють не менше 65% населення Євросоюзу. Європейський парламент може приймати рішення щодо оскарження документа простою більшістю голосів.

Якщо від Ради ЄС та Європарламенту не надійде заперечень, Додатковий делегований кліматичний акт з оподаткування набуде чинності 1 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-