Єврокомісія визнала атомну енергетику і газ «екологічно сумісними»

Єврокомісія визнала атомну енергетику і газ «екологічно сумісними»

Укрінформ
Єврокомісія підтримала пропозицію до так званого Додаткового кліматичного делегованого акту з оподаткування (Taxonomy Complementary Climate Delegated Act) та включила атомну енергетику та природний газ до списку екологічно сумісних видів діяльності для інвесторів.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками засідання Колегії ЄК повідомила Мейрід МакГіннесс, єврокомісар з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та Союзу ринку капіталів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Таким чином, атомні електростанції та електростанції, що працюють на природному газі, тепер прирівнють до "зелених" енергетичних потужностей.

«Сьогодні ми зробили ще один важливий крок у переході до кліматично нейтральної економіки. Ми маємо використовувати для цього всі наявні інструменти, оскільки в нас є менше 30 років, щоб досягти такої кліматичної нейтральності. Уряди та державний сектор не можуть зробити цього самотужки, тож приватний сектор має відігравати свою роль. Оновлений режим оподаткування призначений для надання додаткових стимулів для приватних інвесторів до участі у досягненні кліматичних цілей», - зазначила єврокомісар МакГіннесс.

Читайте також: В Україні розробили план дій з розвитку «зеленої» енергетики

Вона нагадала, що прийнятий раніше Делегований акт у сфері кліматичного оподаткування, що застосовується з 1 січня поточного року, вже охоплює більше 170 видів економічної діяльності та стосується близько 40 відсотків зареєстрованих в ЄС компаній та економічних секторів Європи, на які припадають близько 80 відсотків прямих парникових викидів. Додатковий податковий документ, що був ухвалений сьогодні, торкається особливо проблемної сфери – газової та атомної енергетики, які розглядаються як перехідне джерело енергії на шляху до «зеленої» трансформації.

«Важливо розуміти, що цей Додатковий делегований акт є суто фінансовим інструментом, він не є інструментом енергетичної політики ЄС. Головна відповідальність за енергетичну політику та власний енергетичний баланс повністю належить країнам-членам. Новий режим оподаткування не забороняє інвестиції в секторах, яких стосується. Натомість він стимулює відхід від використання найбільш брудних джерел енергії, таких як вугілля, на яке нині припадає близько 15 відсотків виробництва електроенергії в Європі. Це має бути змінено», - наголосила єврокомісар.

Після сьогоднішнього рішення Єврокомісії, природний газ та ядерна енергія, з точки зору оподаткування, можуть розглядатися як перехідні джерела енергії на час трансформації до кліматично-нейтральної економіки. Таке визначення цих джерел є чітко обумовленим та супроводжується жорсткими та конкретними вимогами.

Читайте також: «Зелена» трансформація змінить правила геополітичної гри – Боррель

Зокрема, обидва ресурси – газ та ядерна енергія, мають сприяти такому переходу до кліматичної нейтральності. Для атомної енергетики обов’язковою умовою є ядерна безпека та безпечність експлуатації для довкілля, включаючи систему утилізації ядерних відходів. Особливістю для використання газу є обов’язкова умова, що він має застосовуватися як альтернатива вугільній енергетичній генерації, з перспективою повної відмови від вугілля.

Як зазначає Єврокомісія, процедура прийняття Додаткового кліматичного делегованого акту з оподаткування передбачала активні консультації з експертними та науковими колами, та залучення національних урядів країн-членів. Після перекладу всіма мовами ЄС цей Делегований акт буде офіційно переданий національним законодавчим інституціям країн-членів.

Європейський парламент та Рада ЄС, які, за законодавством ЄС, делегували Єврокомісії право на прийняття такого рішення, віднині мають чотири місяці для вивчення документа, та можуть відхилити його, якщо вважатимуть за потрібне. Обидві інституції можуть продовжити розгляд цього питання на додаткові два місяці.

Рада ЄС може прийняти рішення щодо відкликання Додаткового делегованого кліматичного акту з оподаткування кваліфікованою більшістю голосів – за це мають висловитися 72% країн-членів (не менше 20), які представляють не менше 65 відсотків населення ЄС. Європейський парламент може приймати рішення щодо оскарження документа простою більшістю голосів.

Якщо від Ради ЄС та Європарламенту не надійде заперечень, Додатковий делегований кліматичний акт з оподаткування набуде чинності з 1 січня 2023 року.

Як вже повідомлялося, минулого року ЄС на законодавчому рівні прийняв так званий Зелений курс та правове зобов’язання досягти кліматичної нейтральності європейської економіки до 2050 року. Це передбачає активний інноваційний та технологічний розвиток європейської промисловості та енергетики, зокрема, поступовий перехід на поновлювальні джерела енергії та відмову від вуглецевих енергетичних ресурсів.

Використання газу та АЕС Єврокомісія розглядає як перехідне джерело енергії, зокрема, для виробництва водню, що розглядається як один з ключових енергоносіїв майбутнього.

Фото: Philip Reynaers / Greenpeace

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-