Україна розраховує на додатковий приплив іноземних інвесторів - радник Президента

Україна розраховує на додатковий приплив іноземних інвесторів - радник Президента

Укрінформ
Збільшення присутності іноземного бізнесу в Україні стане першим позитивним сигналом для всіх економічних гравців.

У цьому впевнений радник Президента України з питань економіки Олег Устенко, передає Укрінформ із посиланням на ОП.

Він наголосив, що практична підтримка української економіки, зокрема активними інвестиціями, важлива в час викликів. Саме тому, Володимир Зеленський закликав представників бізнесу країн-партнерів активно вкладати кошти в реалізацію проєктів в Україні.

"Економіка - це не лише фінансові показники, це ще й про довіру. В умовах украй напруженого інформаційного тла щодо безпекової ситуації в Україні не говорити про необхідність її додаткової підтримки, зокрема фінансової, було б нечесно щодо вітчизняних товаровиробників, компаній, підприємців і щодо міжнародної фінансової спільноти", - підкреслив Устенко.

За його словами, саме з цим пов'язано те, що на зустрічі з представниками іноземних ЗМІ Президент відзначив необхідність додаткових економічних заходів для підтримки української економіки та закликав інвестувати в Україну.

Читайте також: Очікуємо траншів: Зеленський розповів про фінансову допомогу іноземних держав

"Президент дав дуже чіткий меседж: зараз ми перебуваємо в непростій безпековій ситуації, але водночас країна продовжує працювати, країна має годувати своїх громадян і забезпечувати нормальне функціонування економіки. Ми розраховуємо на додатковий приплив іноземних інвесторів в Україну", - наголосив радник глави держави.

Він зауважив, що збільшення присутності іноземного бізнесу буде першим позитивним сигналом для всіх економічних гравців. "По-друге, це додатковий стимул для розвитку та зростання нашої економіки. По-третє, цей напрямок підтримає економічну стабільність попри ту інформаційну ситуацію та безпекові виклики, які є зараз в Україні", - упевнений економіст.

Устенко нагадав, що у зв’язку з напруженою ситуацією та повідомленнями щодо ймовірної ескалації з початку року на забезпечення стабільності національної валюти були використані майже 1,5 млрд доларів золотовалютних резервів Нацбанку.

Читайте також: З початку року НБУ продав $1,5 мільярда для згладжування валютних коливань - Шевченко

І хоча поточний рівень резервів становить близько 30 млрд доларів, що відповідає чотирьом місяцям українського імпорту, за його словами, швидке їх поповнення "було б украй бажаним".

На переконання радника Президента, цей шлях є найбільш правильним, оскільки дасть Україні змогу самостійно не виходити на зовнішні ринки запозичення капіталу, за який потім доведеться сплачувати додаткові відсотки.

Водночас Устенко підкреслив, що Україна також проводить активну роботу з ключовими партнерами та міжнародними організаціями й домовляється про пакети фінансової допомоги у вигляді або державних гарантій, або прямих міжурядових кредитів.

Читайте також: Зеленський подякував Бренсону та світовій бізнес-спільноті за підтримку України

Так, Канада однією з перших ухвалила рішення про надання українській економіці підтримки обсягом 120 млн доларів. Крім того, Україна отримала позитивні сигнали з Європейського Союзу про відкриття програми макрофінансової допомоги на 1,2 млрд євро.

"Ми також очікуємо на продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом і сподіваємося одержати близько 2 мільярдів доларів найближчим часом. Крім того, очікуємо й розраховуємо на отримання так званих кредитних гарантій від США", - зазначив радник Президента.

Як повідомлялося, під час зустрічі з журналістами іноземних ЗМІ Володимир Зеленський закликав представників бізнесу країн-партнерів активно інвестувати в Україну, щоб надати практичну підтримку українській економіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-