У Кабміні запевняють, що не планують переглядати комунальні тарифи

У Кабміні запевняють, що не планують переглядати комунальні тарифи

Укрінформ
Уряд наразі не планує переглядати тарифи на комунальні послуги.

Про це перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко повідомила у коментарі Укрінформу.

Свириденко зауважила, що для українців тема тарифів є досить чутливою, тому уряд робить все для того, аби стримувати їх зростання та запроваджувати ефективні механізми цінового регулювання. Крім того, вживаються відповідні заходи щодо стимулювання власного видобутку газу в Україні.

При цьому перший віцепрем’єр-міністр відзначила складність ситуації на світовому ринку газу, підтвердженням чому є значне зростання ціни на "блакитне паливо" в Європейському Союзі.

"Це пов’язано як з негативним впливом коронакризи на діяльність газотрейдерів, так і з агресивною економічною політикою Російської Федерації у сфері газопостачання, її прагненням якнайшвидше запустити «Північний потік-2». Однак, в Україні поки не йдеться про перегляд тарифів, зокрема й на розподіл газу", - сказала Свириденко.

Вона зауважила, що ухвалення рішення про зміну тарифів на комунальні послуги є компетенцією Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Як правило, регулятор переглядає тарифи в грудні.

"Необхідно врахувати й те, що НКРЕКП, зазвичай, затверджує не бажані для окремих операторів тарифи, а економічні обґрунтовані та, насамперед, такі, що відповідають інтересам споживачів. Тож, якщо навіть гіпотетично допустити можливе коригування тарифів на послуги розподілу природного газу, то вони не повинні перевищувати показники інфляційних процесів, тобто 6-7%", - підкреслила Свириденко.

За її словами, бажання деяких з операторів газорозподільних мереж учетверо підвищити тарифи на розподіл газу залишаються лише бажанням.

"Також потрібно враховувати й те, що державна компанія НАК «Нафтогаз України» встановила для населення спеціальні тарифи на газ. Так само такі спеціальні тарифи встановлено й для підприємств теплопостачання. А ще у вересні цього року між урядом, «Нафтогазом» та міськими головами було підписано меморандум щодо проходження опалювального сезону", - додала Свириденко.

Як повідомлялося, органи місцевого самоврядування та НАК "Нафтогаз України" 30 вересня підписали меморандум про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальний період 2021-2022 років. Меморандум передбачає, що тарифи на тепло та гарячу воду для населення залишаться на рівні минулого опалювального сезону. Крім того, у рамках цього документа уряд зобов'язався виплатити відшкодування різниці між встановленим та ринковим тарифами на комунальні послуги, а також підтримати фінансово громади з низьким рівнем податкоспроможності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-