Україна розпочала головування в Енергетичному Співтоваристві

Україна розпочала головування в Енергетичному Співтоваристві

Укрінформ
Заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков на 19-му засіданні Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства 30 листопада прийняв президентство України в Енергетичному Співтоваристві терміном на один рік.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

Зазначається, що Україна під час головування докладатиме зусиль для посилення ролі енергетичної солідарності, яка вкрай важлива в умовах енергетичної кризи, яку зараз переживають багато країн.

«Ми внесемо пропозиції щодо забезпечення солідарності на регіональному рівні в рамках ініціативи RESP – Регіонального енергетичного партнерства, і плануємо її обговорення на спеціальній зустрічі, яку маємо намір організувати найближчим часом», – зазначив Демченков.

Він додав, що для України Енергетичне Співтовариство є гарантом європейської інтеграції і пропонує формат, у межах якого Україна може вирішувати важливі питання на рівних з Європейським Союзом та договірними сторонами.

На засіданні також було прийнято законодавчі пакети ЄС «Чиста енергія для всіх європейців» I і II та запропоновані Європейським Союзом Загальні керівні принципи щодо прийняття Дорожньої карти з декарбонізації для Договірних Сторін Енергетичного Співтовариства.

«Ми рішуче налаштовані на проведення декарбонізації енергетичної галузі України та дотримання Європейського зеленого курсу. Затвердження Радою Міністрів Керівних принципів щодо прийняття Дорожньої карти з декарбонізації є важливим сигналом щодо готовності Енергетичного Співтовариства діяти спільно з Європейським Союзом та іншими міжнародними партнерами, щоб досягти нульового балансу викидів парникових газів до 2050 року», - зазначив Ярослав Демченков.

Він додав, що Україна підтримує ініціативу Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо створення національних фондів декарбонізації, співфінансування яких відбувається за рахунок надходжень, передбачених ціноутворенням на вуглецеві викиди та грантів Європейського Союзу. Така підтримка важливе значення у пом’якшенні перехідного періоду для країн, що є Договірними сторонами Енергетичного Співтовариства, зокрема, й України.

Демченков висловив переконання, що працюючи разом з ЄС та Договірними сторонами Енергетичного Співтовариства, Україні вдасться подолати виклики при здійсненні енергетичного переходу та отримати від цього процесу максимальні результати.

Як повідомлялося, у лютому 2021 року віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що залучення України до реалізації Європейського зеленого курсу та участь у модернізації політик Енергетичного Співтовариства сприятиме безперешкодній інтеграції України до енергетичного ринку Європейського Союзу, а у подальшому - також розвитку двосторонньої торгівлі Україна-ЄС

Фото: mpe.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-