Energy Community надало згоду на сертифікацію Укренерго – НКРЕКП

Energy Community надало згоду на сертифікацію Укренерго – НКРЕКП

Укрінформ
Секретаріат Енергетичного співтовариства (Energy Community) надав Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згоду на остаточну сертифікацію оператора системи передачі НЕК "Укренерго".

Про це повідомила у Фейсбуці член НКРЕКП Ольга Бабій, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що для того, щоб українська енергетична система об’єдналася з європейською, український оператор системи передачі електричної енергії НЕК "Укренерго" повинен пройти сертифікацію відповідно до вимог і стандартів ЄС.

"Це досить непроста бюрократична процедура. Для цього треба було: прийняти зміни до законодавства; розробити і прийняти купу нормативно-правових актів міністерств і відомств; привести у відповідність до вимог моделі ІSO НЕК "Укренерго"; розробити модель управління НЕК "Укренерго", незалежну від власника; перевірити всі відповідності і підтвердити все документально", – розповіла Бабій.

За її словами, секретаріат Energy Community підтвердив незалежність НЕК "Укренерго" і надав згоду на остаточну сертифікацію українського оператора системи передачі.

"Попереду рішення Регулятора про сертифікацію, яке очікується вже найближчими тижнями!" – додала Бабій.

Як повідомлялося, сертифікація є однією з умов для здійснення синхронізації української енергетичної системи з європейською ENTSO-Е.

Енергетичне співтовариство — це міжнародна організація, що охоплює країни Євросоюзу і треті країни. Метою діяльності організації є розширення енергетичного ринку Євросоюзу на країни південно-східної Європи та на інші.

У жовтні 2019 року НКРЕКП визнала, що ПрАТ "Укренерго" в цілому відповідає вимогам щодо відокремлення і незалежності оператора системи передачі; 7 жовтня 2019 року Комісія схвалила попереднє рішення про сертифікацію Укренерго як незалежного оператора системи передачі.

Проте навесні 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відмовила ПрАТ "НЕК "Укренерго" у сертифікації. Пізніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що компанія планує сертифікуватися як незалежний європейський оператор системи передачі орієнтовно в І кварталі 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-