Україна готова надалі виконувати стратегічну роль у постачанні Європі енергоресурсів – Кулеба

Україна готова надалі виконувати стратегічну роль у постачанні Європі енергоресурсів – Кулеба

Укрінформ
Українська газотранспортна система є найнадійнішим шляхом постачання енергоресурсів Європі й готова надалі виконувати цю стратегічну роль. 

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Укрінформу.

"Українська ГТС — це найбільш надійний в Європі шлях постачання енергоресурсів. Багато років Україна вірою та правдою забезпечувала надійний транзит. Ми готові і надалі виконувати цю стратегічну роль. Нині навіть додаткова пропускна спроможність української ГТС удвічі більша за всі можливості «Північного потоку 2» разом узяті", - зазначив міністр.

На його думку, в Європі взагалі ніколи не було ринкової, економічної потреби у додаткових маршрутах транзиту.

"Потреба була лише у Кремля, і з економікою вона ніколи не мала нічого спільного", - підкреслив Кулеба.

Він розповів, що Україна продовжує доносити це до іноземних партнерів, як і те, що нинішня енергетична криза в Європі створена та поглиблена саме Кремлем заради запуску «Північного потоку -2».

"Безпека Європи загалом, України та Центральної Європи залежать від диверсифікації джерел енергоносіїв та надійних шляхів постачання. Коли ніхто не має вирішального важеля — всі почуваються у безпеці, а енергоресурси не перетворюються на політичну зброю", - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 10 листопада держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати уважно стежать за будь-якими ознаками використання Росією енергії як зброї та політичного інструменту.

Російський газовий монополіст "Газпром" 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік - 2". 18 жовтня оператор будівництва Nord Stream 2 AG заявив, що перша нитка газопроводу "Північний потік - 2" заповнена технічним газом і готова до роботи.

Газопровід побудовано з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Наразі газопровід чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

НАК "Нафтогаз України" та ОГТСУ подали до німецького регулятора заявки на участь у процедурі сертифікації компанії-оператора газогону "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-