Україна має право вимагати компенсацій, якщо РФ припинить транзит газу – депутат Європарламенту

Україна має право вимагати компенсацій, якщо РФ припинить транзит газу – депутат Європарламенту

Укрінформ
Україна має законне право вимагати компенсацій або гарантій від партнерів на Заході, якщо Росія припинить транзит газу через її територію.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив член делегації Європарламенту в Комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна і колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

"Україна має законне право вимагати якихось компенсацій або гарантій від партнерів на Заході, які гарантували, що транзит залишиться, і насправді справи не йдуть у цьому напрямку. Наскільки я розумію, український уряд пропонує західній спільноті якісь можливості використовувати транзитні трубопроводи з користю. Я сподіваюся, що в ЄС будуть хороші спроби серйозно вивчити ці пропозиції", - сказав Кубілюс.

Він зазначив, що в середині листопада в Європарламенті організують спеціальні онлайн-обговорення всіх цих питань.

"Це можливість для України порушити питання не лише про енергетичну безпеку, а й про безпеку загалом. Гарантії безпеки приходять зі значно швидшою інтеграцією в ЄС і НАТО. Україна має законне право звертатися до західної спільноти в такій ситуації, коли, на жаль, безпека України через газопровід "Північний потік - 2" зазнає дуже негативного впливу", - наголосив Кубілюс.

Депутат зазначив, що ЄС непокоїть ситуація на газовому ринку, зокрема, по Україні і "Північному потоку - 2".

"Також ми бачимо, що Молдова бореться. На європейському ринку ситуація непроста. І ми також бачимо, що Кремль справді використовує цю ситуацію для шантажу. Ми вважаємо, що вони самі маніпулюють цією ситуацією", - розповів він.

Він додав, що ініціював спеціального листа до Єврокомісії з проханням розпочати розслідування спроб "Газпрому" маніпулювати ситуацією на ринку.

Читайте також: Nord Stream 2 не хоче виконувати газову директиву ЄС - у Німеччині подали нову скаргу до суду

Як повідомляв Укрінформ, російський газовий монополіст "Газпром" 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Газопровід побудований з РФ до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є "Газпром". Наразі газопровід очікує сертифікації з боку німецького регулятора.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії і США. Уряди цих країн, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Москва вже сьогодні використовує газопровід «Північний потік-2» як гібридну енергетичну зброю проти України та всієї євроспільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-