Бізнес закликає до об’єднання зусиль з владою для успіху на кліматичних переговорах

Бізнес закликає до об’єднання зусиль з владою для успіху на кліматичних переговорах

Укрінформ
Успіх майбутніх кліматичних переговорів для України у Глазго в листопаді цього року повністю залежатиме від спільних зусиль влади та вітчизняного бізнесу у напрацюванні єдиної переговорної позиції.

Як повідомляє Укрінформ, таку думку висловив Олександр Домбровський, голова правління громадської спілки Global 100 RE Ukraine, президент «МХП Еко Енерджи», під час круглого столу «Життя до Глазго. Напередодні надважливих рішень світової спільноти щодо зміни клімату», організованого UBTA спільно з асоціацією Global 100 RE Ukraine.

«Закликаю максимально скоординувати зусилля державних інституцій, громадського сектора та бізнесових кіл для того, аби на майбутньому кліматичному саміту Глазго виступити однією командою, потужною національною «екологічною збірною», - закликав Домбровський.

За його словами, не можна недооцінювати серйозність проблем, з якими стикається українська економіка на шляху до декарбонізації.

«Але кожний виклик - це нові можливості. І від того, наскільки дружно ми зіграємо цей «матч» у Глазго, залежатиме наша нова бізнесова реальність», - зауважив експерт.

На його погляд, країні вкрай потрібна нова «зелена» Енергетична стратегія, яка базуватиметься на розвитку двох основних напрямів - скорочення споживання енергетичних ресурсів за рахунок підвищення енергоефективності та енергозбереження і використання відновлюваних джерел енергії.

Читайте також: Енергоефективність має стати національною ідеєю - Домбровський

«Якщо зараз ми не визначимося з такою стратегією, то вітчизняний бізнес згодом ризикує втратити свій експортний потенціал. Адже наші експортні товари гарантовано потраплять під прикордонний вуглецевий податок в ЄС (carbon border adjustment mechanism), запровадження якого очікується до 2023 року. Це, по суті, нове мито на так званий брудний імпорт певних товарів до ЄС. З огляду на те, що близько 50% вироблених товарів в Україні експортується саме до Євросоюзу, можна спрогнозувати, що вітчизняний бізнес зазнає істотних втрат», - пояснює Домбровський.

Як повідомлялось, 1-12 листопада у Глазго (Велика Британія), відбудеться 26-та зустріч Сторін рамкової Конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК), так званий кліматичний Саміт СОР26. Мета зустрічі - обговорити подальші дії та зобов’язання країн-учасниць Паризької кліматичної угоди, що покликана зупинити зміни клімату та зростання температури на планеті шляхом зменшення викидів СО2 в атмосферу.

Фото: МХП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-