Світова економіка уповільнить зростання через штам Delta — МВФ

Світова економіка уповільнить зростання через штам Delta — МВФ

Прогноз
Укрінформ
У МВФ очікують, що динаміка відновлення світової економіки уповільниться цього року через стрімке поширення штаму коронавірусу "Дельта", що призвело до незначного погіршення прогнозу глобального ВВП у 2021 році.

Про це заявила під час презентації у вівторок останнього огляду МВФ «Перспективи світової економіки» головний економіст Фонду Гіта Гопінат, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

«Відновлення глобальної економіки триває, однак його динаміка послабилася через пандемію», - зауважила Гопінат.

Вірулентний варіант коронавірусу "Дельта" вніс негативні "корективи", посиливши небезпеку для здоров’я та життя людей, що стримує повне повернення до нормального життя. Нові хвилі захворювання призвели до більш тривалих, ніж очікувалося, збоїв у критично важливих ланках постачання. Це, своєю чергою, посприяло зростанню рівня інфляції в багатьох країнах.

Читайте також: МВФ змінив прогноз для України на 2021-2022 роки

Зокрема, у новому прогнозі «Перспективи світової економіки» МВФ дещо зменшив показник глобального економічного зростання до 5,9% у 2021 році – порівняно з проміжним липневим оглядом, де він сягав 6%. Водночас очікування фахівців Фонду в 2022 році залишились незмінними – на рівні 4,9%.

Попри те, що перспективи на 2021 рік у глобальному масштабі змінилися лише на 0,1%, за цим ховається значне зниження рейтингу для окремих країн, підкреслили у Фонді. Так, більш серйозні наслідки очікуються для країн з низьким рівнем доходу та економікою, що розвиваються. Крім того, ускладнені також перспективи на найближчий період для групи країн з розвиненою економікою – частково через перебої у постачанні.

Читайте також: МВФ вирішив не відстороняти Георгієву через ситуацію з Doing Business

При цьому як негативні чинники відзначаються нерівномірне відновлення ринку праці в різних країнах, суттєві розбіжності в перспективах для економік світу, а також збереження значних диспропорцій у доступі до вакцин.

Як повідомляв Укрінформ, у липні цього року МВФ прогнозував кращі темпи економічного відновлення. У цьому зв’язку позитивний ефект головним чином очікувався з огляду на фіскальні заходи, запроваджені в багатьох країнах, потужний економічний поштовх з боку США й Китаю, а також перспективи вакцинації. Натомість нова хвиля захворювань на COVID-19, спричинена здебільшого дельта-варіантом, створила нові виклики для глобальної економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-