ЄС вивчає різні сценарії забезпечення постачання газу для України – фон дер Ляєн

ЄС вивчає різні сценарії забезпечення постачання газу для України – фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейська сторона разом з українськими експертами опрацьовує різні сценарії розвитку подій на енергетичному ринку з урахуванням поточного зростання ціни на газ, у тому числі щодо забезпечення енергопостачання для України цієї зими.

Про це сьогодні під час пресконференції за підсумками саміту ЄС-Україна у Києві заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одне з питань, в якому ми повністю підтримуємо Україну – це енергетична безпека. Я розумію ваше занепокоєння, занепокоєння України, щодо постачання газу з огляду на значне скорочення поставок від Газпрому. Це є проблемою не лише для цієї зими, але також для наступних зим. Єврокомісія разом з українськими експертами досліджує просто зараз різні сценарії для забезпечення належного постачання газу для України», - сказала президент Єврокомісії.

Читайте також: ЄС підтримує транзит газу територією України після 2024 року – заява саміту

Вона зауважила, що європейська сторона буде тісно співпрацювати з Україною для розвитку спроможностей для реверсного постачання газу від країн-членів Європейського Союзу. Це може передбачати зведення додаткових шляхів для таких реверсних поставок через Словаччину. Сторони також створили спільний дослідницький центр, який розглядає стратегію енергопостачання, зокрема вивчає можливість використання спільних сховищ газу, де, за словами Урсули фон дер Ляєн, «є дуже багато простору для швидкого маневру та налагодження взаємовигідної співпраці».

Читайте також: Україні треба близько 300 мільярдів на енергомодернізацію - Зеленський

Вона зауважила, що у короткостроковій перспективі мають виконуватися існуючі контракти на постачання газу, а також використовуватися запаси газу, які вже є у сховищах.

У контексті розробки оновленої енергетичної стратегії вона визначила три ключові теми, як складають інтерес як для України, так і для Європейського Союзу.

Перша – це урахування глобальної картини у постачанні газу, наявності різних трубопроводів, а також порядку транзитних зборів, що є важливим для України.

Друга ключова тема - це безпека постачання газу, що включатиме можливість реверсного постачання, якщо у цьому буде необхідність.

Третя тема – це створення стратегічних резервів газу, тобто, питання достатнього обсягу газових сховищ.

Читайте також: Росія у вересні знизила транзит газу через Україну до мінімальних обсягів

«Усі ці питання та різні сценарії, над якими ми працюємо, мають одну мету – енергетичну незалежність. Така мета є такою ж важливою для України, як і для Європейського Союзу», - наголосила президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що, зі стратегічної точки зору, було б розумним інвестувати у невуглецеву енергетику та у розвиток невуглецевого пального, включаючи шляхи його постачання та використання.

Ще одна важлива тема у контексті боротьби за енергетичну незалежність, за словами Урсули фон дер Ляєн, – це підвищення енергоефективності, що дозволить не марнувати енергію та ресурси, тому що «краща енергія – це та, яку ви не використали».

«Ми маємо бути здатні краще інвестувати в енергоефективність та у постачання невуглецевого пального. Саме енергоефективність дозволить не використовувати зайву енергію, не марнувати її, що дозволить оптимізувати всю систему енергопостачання. Це є справедливим для вашої країни та для Європейського Союзу також», - додала президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, у Києві у вівторок відбувся 23-й саміт Україна-ЄС, в ході якого сторони розглянули імплементацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, хід та підтримку внутрішніх реформ в Україні, ситуацію з безпеки, включаючи ситуацію на сході України та в Криму та енергетичну безпеку тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-