Росія у вересні знизила транзит газу через Україну до мінімальних обсягів

Росія у вересні знизила транзит газу через Україну до мінімальних обсягів

Укрінформ
У вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі Оператора ГТС України (ОГТСУ). 

«ОГТСУ пропонує близько 80 млн куб м на добу додаткових потужностей для транзиту газу до Європи, проте результати аукціонів демонструють — Газпром не зацікавлений у збільшенні поставок. На вересень та жовтень не були заброньовані навіть гарантовані 15 млн куб. м додаткових потужностей, не кажучи вже про переривчасті», — відзначає генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

За його словами, у результаті середньодобові обсяги транспортування російського газу через територію України цього місяця знизились до 109 млн куб. м — до мінімального обсягу, згідно чинної транзитної угоди.

Читайте також: Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу на 15 років – Шмигаль

Всього у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,257 млрд куб. м. Найбільші обсяги блакитного палива надійшли до Словаччини — 1,989 млрд куб. м, Польщі - 332 млн куб. м газу, Угорщини – 742 млн куб. м та Молдови – 194 млн куб. м.

«ОГТСУ залишається надійним партнером для ЄС і протягом всього газового року 2021/2022 пропонуватиме необхідні потужності для транзиту», - додав Макогон.

Читайте також: Макогон: Жодних винятків на застосування європейських нормативів до Nord Stream 2 не має бути

Як повідомляв Укрінформ, з початку нової газової доби (07:00) 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Фото: Нафтогаз

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-