Проєкт синхронізації енергосистем України та Європи має дуже добрі показники - Галущенко

Проєкт синхронізації енергосистем України та Європи має дуже добрі показники - Галущенко

Укрінформ
Синхронізація української енергосистеми з європейською мережею ENTSO-E сприятиме енергетичній стабільності на континенті.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу після зустрічі P-TECC (Партнерство з Трансатлантичного енергетичного та кліматичного співробітництва) у Варшаві сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

“Наша синхронізація додасть енергосистемі Європи стійкості та стабільності”, - підкреслив Галущенко. За його словами, на зустрічі у Варшаві з цим твердженням погодилися як європейські, так і американські партнери, які висловили свою повну підтримку процесу синхронізації.

Міністр додав, що синхронізація означає не лише додаткові можливості для української енергосистеми, а й декарбонізацію, трансформацію з урахуванням міжнародних зобов’язань України у рамках Паризької угоди.

Читайте також: Синхронізація з ENTSO-E унеможливить монополізацію на енергоринках – Міненерго

Галущенко зазначив, що вже отримано технічний проєкт синхронізації енергосистем України та Європи, який має “дуже добрі показники”. За його словами, після тестової роботи в наступному році, у 2023-му планується синхронізація Об'єднаної енергосистеми України (ОЕС) до ENTSO-E.

На зустрічі у Варшаві обговорювалося також питання загроз у контексті введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream 2. “Позиція України незмінна, ми її озвучили під час зустрічі: ми розглядаємо газопровід як російську зброю”, - підкреслив міністр.

За словами Галущенка, він поінформував міжнародних партнерів, що Україна бере до уваги ймовірність зупинки Росією транзиту газу через територію нашої країни та пов'язаних із цим загроз.

Читайте також: Підтримка Польщі дуже важлива для приєднання України до енергомережі Європи — Шмигаль

Окрім того, підсумував очільник Міненерго, з польськими колегами досягнуто домовленість про тісну роботу на рівні спеціалістів у контексті реалізації спільних проєктів на території України. Як відомо, польська компанія PGNiG хоче видобувати газ у Львівській області.

Нагадаємо, ENTSO-E – європейська мережа, що об'єднує 43 операторів системи передачі електроенергії у 36 країнах.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-