Синхронізація з ENTSO-E унеможливить монополізацію на енергоринках – Міненерго

Синхронізація з ENTSO-E унеможливить монополізацію на енергоринках – Міненерго

Укрінформ
Синхронізація Об'єднаної енергетичної системи України із об'єднанням енергетичних систем держав – членів Європейського Союзу (ENTSO-E) унеможливить функціонування нинішніх монополій на енергетичних ринках.

Про це під час Міжнародного електроенергетичного форуму заявив заступник міністра енергетики з питань євроінтеграції Ярослав Демченков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли ми говоримо про синхронізацію наших ринків з європейськими, в першу чергу з ENTSO-E, то це в першу чергу приведення нашого законодавства у відповідність до законодавства ЄС. Відповідно, постає питання, можлива чи неможлива присутність певних монополій на ринку. Ні, неможлива", - сказав Демченков.

Читайте також: Шмигаль обговорив з Меркель приєднання України до європейської енергомережі

Він наголосив, що при синхронізації мусить працювати ринок, й конкуренція буде добросовісною.

Демченков також зауважив, що синхронізація з ENTSO-E покладає на Україну зобов'язання за європейським "зеленим курсом".

"Нашу електроенергію, яка буде "брудною", там купувати не будуть. Бо є "зелений курс", є кліматичні зобов'язання до 2050 року зробити європейський континент кліматично нейтральним", - сказав Демченков.

Для України це означає відмову від електроенергії, яка виробляється з вугілля. Такої електроенергії у балансі нашої країни зараз близько 30%.

Читайте також: Підтримка Польщі дуже важлива для приєднання України до енергомережі Європи — Шмигаль

Водночас Демченков відзначив можливості розвитку в Україні офшорної вітрогенерації. Крім того, в Міненерго вважають перспективним розвиток атомної енергетики.

Як повідомлялося, синхронізація Об'єднаної енергосистеми України (ОЕС) до ENTSO-E запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європейського континенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-