Підтримка Польщі дуже важлива для приєднання України до енергомережі Європи — Шмигаль

Підтримка Польщі дуже важлива для приєднання України до енергомережі Європи — Шмигаль

Укрінформ
Політична та технічна підтримка Польщі для синхронізації української енергосистеми з європейською мережею ENTSO-E є надзвичайно важливою.

Як передає Укрінформ, про це сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Головою Ради міністрів Польщі Матеушем Моравецьким у ході робочого візиту в Республіку Польща 9 вересня, повідомляє Урядовий портал.

Шмигаль підкреслив актуальність питання інтеграції до ENTSO-E, що передбачено угодою про Асоціацію між Україною та ЄС.

«Впевнений, Польща розуміє та підтримує наше прагнення приєднатись до європейської енергосистеми як на тлі гібридної агресії Російської Федерації, так і в контексті перспективи членства України в ЄС», — зазначив очільник українського уряду.

Голова Ради міністрів Польщі зі свого боку відзначив, що інтеграція України до ENTSO-E є символічним приєднанням до Європи, і Польща підтримуватиме нашу державу на цьому шляху.

Шмигаль і Моравецький також висловилися категорично проти завершення будівництва проєкту «Північний потік-2», який несе загрозу безпеці не лише України та Польщі, а й всього європейського континенту.

Крім того, прем’єр-міністри України та Польщі порушили питання протидії COVID-19. Шмигаль подякував за надання Польщею Україні 24 серпня медичних засобів майже на 4 млн євро, а також передачу першої партії у 650 тисяч доз вакцин AstraZeneca.

Під час спільної пресконференції після зустрічі Шмигаль також запросив Моравецького відвідати Україну.

Читайте також: Шмигаль обговорив з Меркель приєднання України до європейської енергомережі

Як повідомлялося, Міністерство енергетики України та Енергетичне співтовариство розпочали діалог про інтеграцію до ENTSO-E. Синхронізація Об'єднаної енергосистеми України (ОЕС) до ENTSO-E запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним із етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах європейського континенту.

Фото: пресслужба Шмигаля

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-