Рада не підтримала скасування обов'язкового запровадження РРО для деяких ФОПів

Рада не підтримала скасування обов'язкового запровадження РРО для деяких ФОПів

Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні не підтримала законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про застосування реєстраторів розрахункових операцій".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, законопроєкт №2645 підтримало 117 народних депутатів.

Згідно з текстом пояснювальної записки, документ пропонував внести зміни до Податкового кодексу України і скасувати деякі зміни, які вносяться Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» №129-IX в частині розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Автори законопроєкту вважають, що розширення сфер обов’язкового застосування РРО на будь-які товари, не в змозі подолати тіньові механізми їх ввезення в Україну й бути сприятливим чинником для надходження на споживчий ринок легальної продукції з сплатою визначених чинним законодавством податків і зборів, без усунення відповідного причинно-наслідкового зв’язку, а саме, проблем функціонування контролюючих органів та здійснення митного контролю загалом.

Під час засідання Верховна Рада не підтримала також альтернативні законопроєкти, які пропонували скасувати обов'язкове запровадження РРО для деяких ФОПів.

Як повідомлялося, програмні РРО було запроваджено законами від 20.09.2019 №128-IX "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" і №129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг".

Читайте також: В ОП обговорили законопроєкт про застосування реєстраторів розрахункових операцій

Передбачалось, що з 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим лише для певних категорій підприємців ІІ-IV груп. Ідеться про ризикові види діяльності, а саме: торгівля ювелірними виробами, текстильними товарами, вживаними товарами в магазинах, автозапчастинами, надання послуг готелями, ресторанами та туристичними агенціями. Для всіх інших платників єдиного податку ІІ-IV груп такий обов’язок виникнув би з 1 квітня 2021 року. При цьому, на платників єдиного податку І групи обов’язок застосовувати РРО взагалі не розповсюджуватиметься.

Верховна Рада 1 грудня 2020 року ухвалила за основу і в цілому закон, яким відтермінувала обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для деяких ФОПів до 1 січня 2022 року.

Запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності. Програмне забезпечення "РРО в смартфоні" стане зручним і необтяжливим функціоналом для сумлінних платників податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-