Путін шантажує Європу цінами на газ - Bild

Путін шантажує Європу цінами на газ - Bild

Укрінформ
Президент Росії шантажує ЄС зростанням цін на газ, змушуючи якнайскоріше запустити в експлуатацію добудований днями трубопровід Nord Stream 2.

Про це пише кореспондент німецького видання Bild Юліан Репке, передає Укрінформ.

Як зазначається, через кілька днів після добудови газопроводу стає зрозуміло: Путін використовує трубу саме для того, про що експерти попереджали роками - він шантажує Німеччину та Європу. Той, хто не грає за правилами Газпрому, змушений або багато платити, або змерзти взимку, констатує Репке. Він нагадує, що ціна на російський газ у Європі за останні 12 місяців зросла на колосальні 444%. «Це підвищення цін експерти значною мірою пояснюють штучним скороченням імпорту російською державною компанією Газпром», - зауважує автор.

Він звертає увагу на те, що Німеччина як ніколи раніше залежна від російського палива: «55% природного газу, спаленого в цій країні, надходить з імперії Путіна», - йдеться у статті.

Читайте також: 1000 доларів за 1000 кубів: як дати відсіч штучній «газпромівській кризі»

У Росії достатньо газу для всіх європейських споживачів, але вона не тільки скоротила транзит до Європи до узгодженого договором мінімуму через Україну. Як зазначається в публікації, з літа через газопровід «Ямал» до Німеччини через Польщу надходить значно менше газу, ніж було б необхідно для забезпечення середньострокових поставок. Результат: німецькі газосховища зараз заповнені лише на 63%, а рік тому було 94%.

Саме  тому влітку експерти попередили, що Газпром поставить подальше постачання газу Німеччині в залежність від введення в експлуатацію труби Nord Stream 2.

Читайте також: Росія проводить повзучу окупацію газового ринку в ЄС — експерт

Як нагадує видання, речник Путіна Пєсков заявив: «Якнайшвидше введення Nord Stream 2 в експлуатацію значною мірою компенсує ціни на газ у Європі». Однак цей трубопровід наразі не відповідає вимогам ЄС і не має ані сертифікації Федерального агентства з мереж, ані дозволу на початок роботи від  влади землі Мекленбург - Передня Померанія.

Автор статті попереджає: якщо Nord Stream 2 не почне функціонувати через те, що росіяни не хочуть підкорятися європейським газовим директивам, ціна на газ у Німеччині продовжить різко зростати.

«Можливо, Росія та Газпром свідомо обмежують експорт до Європи… аби прискорити процес прийняття рішень щодо сертифікації Nord Stream 2, - заявив німецьким ЗМІ провідний експерт з газу в ICIS Том Марзек-Манзер. Американський експерт у сфері енергетики, старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики Бенджамін Шмітт також каже, що «недостатня пропозиція Газпромом газу через наявні маршрути, такі як Україна та Польща, сприяла тиску на ринок, який спостерігався в останні місяці».

Читайте також: Єврокомісія аналізує ситуацію зі зростанням цін на газ та ймовірні впливи Nord Stream 2

За словами Шмітта, пише Bild, провідні експерти «погодилися, що Кремль використає ситуацію, аби змусити ЄС швидко сертифікувати Nord Stream 2, та відверто натякають, що це може послабити потенційну енергетичну кризу».

Нагадаємо, цього місяця компанія Nord Stream 2 AG заявила про завершення будівництва газогону з Росії до ФРН. Тепер проєкт має пройти сертифікацію німецького регулятора.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-