Росія проводить повзучу окупацію газового ринку в ЄС — експерт

Росія проводить повзучу окупацію газового ринку в ЄС — експерт

Укрінформ
Росія штучно завищує ціни на газ в Європі, тим самим проводячи повзучу окупацію європейського газового ринку.

Як передає Укрінформ, про це заявив в. о. міністра розвитку економіки (2020 р.), керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта в ефірі телеканалу "Дом".  

"Були певні об’єктивні фактори, які всі ціни на всі сировинні товари штовхали вгору цього року. На газ зокрема. Але сировинні товари вже другий місяць не зростають в ціні, а ціни на газ продовжують зростати. І відомо чому — тому що "Газпром" старанно не поповнює сховища, якими він володіє, багатьма з яких він у Європі володіє. Старанно робить все, що від нього залежить, щоб накрутити ціну на європейському ринку газу до небаченого рівня. І очевидно, що росіяни до чогось готуються", — вважає Кухта.

Це свідчить про повзучу окупацію європейського газового ринку.

"Вони, з одного боку, відстоюють свої труби, вони починають нарощувати здатність постачати все більші обсяги. З іншого боку, вони заганяють ціну на небачені рівні. І з цим потрібно щось робити", — зазначив експерт.

Читайте також: Оператор ГТС прогнозує зменшення транзиту газу до Європи у вересні

На його думку, Україна разом із Європою повинна шукати спільні позиції і дати відповідь російському виклику.

"Усередині країни найочевидніше, що ми повинні робити, — це виплачувати субсидію. Вже уряд подав відповідні документи. Вже оголосили про намір збільшити на 12 млрд грн цього року субсидії", — додав Кухта.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова правління компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Росія продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України та Європейського Союзу. Як доказ він навів заяву російського газового монополіста "Газпрому" про те, що продовження транзиту російського газу через Україну ставиться в залежність від придбання компаніями з ЄС додаткових обсягів газу в "Газпрому" за новими контрактами.

В адміністрації США 13 вересня заявили, що Європі загрожує нестача газу взимку, оскільки Росія недопоставила достатньо пального на європейський ринок, чим також спричинила підвищення цін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-