Єврокомісія аналізує ситуацію зі зростанням цін на газ та ймовірні впливи Nord Stream 2

Єврокомісія аналізує ситуацію зі зростанням цін на газ та ймовірні впливи Nord Stream 2

Укрінформ
Європейська комісія здійснює моніторинг ситуації з різким зростанням цін на газ останнім часом, розглядає це як комплексну проблему та готує пропозиції для її вирішення, зокрема, у контексті майбутньої сертифікації газопроводу "Північний потік - 2".

Про це у Брюсселі під час брифінгу заявила речниця Єврокомісії Вівіан Лунела, відповідаючи на запитання журналістів, чи не вважає Єврокомісія різке підвищення цін на газ у Європі результатом тиску, який Газпром здійснює на європейський ринок перед запуском газогону «Північний потік - 2», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується цін на енергетику - безумовно, Єврокомісія свідома та проводить моніторинг цієї ситуації в країнах-членах. Ми бачимо різні чинники цього процесу. Під час пандемії протягом минулого року ціни на електроенергію знижувалися, тож ми очікували на їх певне підвищення згодом. Але зараз, як ми це бачимо, високі ціни є результатом комбінації кількох факторів, зокрема, вони спричинені суттєвим зростанням глобального попиту на газ для економічного відновлення, а також тим, що вартість газу зараз є вищою, ніж торік», - сказала речник Єврокомісії.

Читайте також: 1000 доларів за 1000 кубів: як дати відсіч штучній «газпромівській кризі»

Торкаючись «Північного потоку - 2», Лунела нагадала, що Єврокомісія не вважає цей проєкт таким, що відповідає спільним європейським інтересам, і завдання Єврокомісії стосовно цього проєкту завжди полягало у тому, щоб, коли цей трубопровід буде збудований, він використовувався прозорим та недискримінаційним шляхом, з належним рівнем регуляторного нагляду та у відповідності до європейського законодавства.

«Ми зараз на стадії, коли «Північний потік - 2» має подати заявку на сертифікацію до німецького регулятора, до того, як він зможе розпочати будь-які операції… В свою чергу німецький регулятор має надати Єврокомісії проєкт власного сертифікаційного рішення, із запитом про думку Єврокомісії з цього приводу, як це передбачено Газовою директивою. Коли Єврокомісія отримає таке звернення, у нас буде два місяці, щоб відреагувати, хоча цей термін може бути продовжений. Саме такою є процедура», - повідомила речниця Єврокомісії.

Вона підкреслила, що питання цін на газ і так званої «енергетичної бідності» європейців належить до виключної уваги Єврокомісії, яка зараз проводить аналіз ситуації та опрацьовує пропозиції для вирішення проблеми. При цьому речниця висловила переконання, що реалізація Зеленого курсу ЄС стане одним із шляхів для зменшення «енергетичних» рахунків, які сплачують громадяни ЄС.

Читайте також: Політика Росії прямо шкодить інтересам ЄС – доповідь Європарламенту

«Зараз ми бачимо цей стрибок цін, але ми також маємо пам’ятати: поновлювальна енергетика, поновлювальні джерела виробляють енергію за найнижчими цінами, і ціна на енергію від цих джерел залишається стабільною. З нашої точки зору, це додатковий елемент, щоб підштовхувати до більш швидкої зеленої трансформації», - наголосила Лунела.

Відповідаючи на уточнюючі запитання журналістів, вона повідомила, що зараз стратегічні запаси газу у країнах-членах перед початком зимового періоду знаходяться на рівні 71 відсотка. Це відрізняється від даних статистики принаймні десяти минулих років, коли обсяг запасів газу у країнах-членах у цю пору року становив 92 відсотки.

Як повідомляв Укрінформ, протягом кількох тижнів поспіль на європейському енергетичному ринку відбувається різке зростання ціни на природний газ, для певних країн біржова ціна «блакитного палива» перевищила $1000 за 1000 кубометрів. Ці процеси ускладнили для європейських операторів ринку процес створення запасів газу для проходження зимового періоду.

Читайте також: Резніков вважає доцільним обговорення Nord Stream 2 у Нормандському форматі

13 вересня німецький регулятор, Федеральне агентство з мереж, отримало документи від компанії Nord Stream 2 AG на сертифікацію газопроводу «Північний потік-2», які може розглядати до 4 місяців. За інформацією оператора, будівництво цього газопроводу було завершено 10 вересня. Компанія розраховує ввести газопровід в експлуатацію до кінця року.

Проти діяльності цього газогону виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від Росії гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як сплине чинність нинішнього, 5-річного транзитного контракту, що був підписаний в грудні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-