Торік ЄС вжив 150 захисних заходів у торгівлі з третіми країнами, з них 99 – проти Китаю

Торік ЄС вжив 150 захисних заходів у торгівлі з третіми країнами, з них 99 – проти Китаю

Укрінформ
За даними Європейської комісії, протягом 2020 року ЄС продовжував активну політику із захисту європейських виробників, що потягнуло за собою вжиття 150 обмежувальних заходів проти третіх країн за демпінг та застосування субсидії, більшість яких припадає на виробників з Китаю.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація міститься у щорічній доповіді Єврокомісії за 2020 рік щодо захисних дій ЄС у сфері торгівлі, що оприлюднена на сайті ЄК.

«На кінець 2020 року ЄС здійснював 150 заходів торговельного захисту… включаючи 128 антидемпінгових заходів, 19 заходів проти субсидій та 3 гарантійні заходи… Вперше Єврокомісія реагувала на новий вид субсидій з боку третіх країн у формі транскордонної фінансової підтримки, що стало серйозним викликом для європейських компаній. Найбільша кількість захисних заходів ЄС у сфері торгівлі спрямовані проти Китаю (99 заходів), Росії (9), Індії (7) та США (6)», - йдеться у повідомленні.

Доповідь охоплює також зусилля Єврокомісії для коректного застосування інструментів СОТ з розв’язання торговельних суперечок та запобігання неправомірному застосуванню заходів торговельного захисту з боку третіх країн. Серед справ, що розглядалися в інституціях СОТ за ініціативою ЄС, згадується й Україна.

«Під час зустрічі Комітету з гарантій ЄС висловив занепокоєння в рамках таких розслідувань: Індонезія (одяг та аксесуари до одягу), Марокко (зварні труби та труби із заліза або сталі), Південна Африка (деякі вироби зі сталі), Туреччина (зубні щітки) та Україна (полімерні матеріали, а також дроти та кабелі). ЄС також відстоював свою позицію в рамках запобіжних заходів щодо певних сталевих виробів, які зазнали критики з боку Індії, Китаю, Росії, Японії, Швейцарії та Кореї», - йдеться у доповіді.

Читайте також: Недобросовісна конкуренція на ринку пального: підприємці звернулися до АМКУ про захист

Як повідомлялося, ЄС проводить активну торговельну політику з метою створення умов для чесної конкуренції на спільному ринку, включаючи моніторинг та обмеження неправомірних субсидій з боку третіх країн у виробничі потужності, в тому числі - на території Європейського Союзу. Для досягнення цієї мети Єврокомісія застосовує широкий спектр засобів, від запровадження торговельних мит до накладення штрафів за картельні змови або інші порушення умов чесної конкуренції.

Також з метою підтримки конкурентоспроможності європейських виробників в рамках «зеленої трансформації» вже з 2026 року ЄС планує запровадити ввізне мито на товари з високим вмістом СО2. З цією метою, відповідно до правил СОТ, Євросоюз запроваджує так званий CBAM (Сarbon order adjustment mechanism) - Кордонний механізм вуглецевого регулювання. Перехідний адаптаційний період застосування CBAM триватиме з 2023-го по 2025 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-