Недобросовісна конкуренція на ринку пального: підприємці звернулися до АМКУ про захист

Недобросовісна конкуренція на ринку пального: підприємці звернулися до АМКУ про захист

Укрінформ
Компанії - члени Європейської бізнес- асоціації повідомили Антимонопольний комітет про те, що, за їхніми даними, у 2020 році частка нелегального ринку бензину в Україні становила 25%, дизельного пального - 19%, а автогазу - 34%.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу АМКУ, про це йшлося на зустрічі керівництва Комітету та представників компаній - членів Асоціації.

Зазначалось, що компанії, що працюють згідно з законодавством: сплачують усі податки та збори, виконують усі нормативні вимоги - зазнають значного тиску з боку недобросовісних конкурентів.

"Оскільки практично половину вартості пального зараз складають податки, то втрати бюджету від діяльності недоброчесних учасників ринку щороку складають близько 20 мільярдів гривень, стверджують підприємці", - зазначили у пресслужбі.

Успішність боротьби з порушниками на ринку роздрібної торгівлі пальним "напряму залежить від злагодженої комплексної роботи багатьох міністерств та відомств", зазначила під час дискусії голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська.

Так, зокрема, якість пального контролює Державна екологічна інспекція, Державна податкова служба здійснює нагляд за сплатою податків. Обов’язок Комітету – гарантувати дотримання конкурентного законодавства учасниками цього ринку та вчинення ними добросовісних практик.

"На жаль, наразі відсутні будь-які рішення Держекоінспекції щодо якості пального" - так Піщанська пояснила неможливість наразі притягти нелегальних продавців пального до відповідальності за порушення конкуренції.

Присутні на зустрічі державні уповноважені АМКУ Анжеліка Коноплянко та Сергій Тищик висловили свої думки щодо можливостей Комітету сприяти дотриманню конкурентного законодавства. Пропонується, зокрема, "створення та забезпечення функціонування системи глобального моніторингу ринку роздрібної торгівлі пальним".

Сторони домовилися напрацювати конкретні пропозиції та продовжити діалог на початку осені, підсумували у пресслужбі.

Читайте також: Асоціація паливного ритейлу просить встановити для малих АЗС особливий порядок ліцензування

Як повідомляв Укрінформ, у квітні консалтингова група «А-95» заявляла, що на роздрібному ринку нафтопродуктів зростає частка АЗС, які продають фальсифіковане пальне або порушують касову дисципліну, що спотворює конкуренцію. Експерти спрогнозували, що через нелегальне виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ і нафтобазах, а також через порушення касової дисципліни на АЗС державний бюджет України у 2021 році недоотримає понад 22 млрд грн акцизу і ПДВ.

За даними «А-95», нелегальні міні-НПЗ щороку випускають до 300 тис. тонн нафтопродуктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-