Транзит газу є запобіжником повномасштабного вторгнення Росії – Вітренко

Транзит газу є запобіжником повномасштабного вторгнення Росії – Вітренко

Укрінформ
Проєкт «Північний потік-2» має для України важливе стратегічне значення, оскільки він загрожує припиненням транспортування газу через Україну і підвищує ризики повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України.

Про це голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Тому ми розглядаємо збереження фізичних обсягів транзиту як один із запобіжників повномасштабного вторгнення Російської федерації, від наслідків якого також потерпатимуть і європейські споживачі, які через війну в Україні недоотримають необхідні їм енергоресурси. Про це ми наголошували на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. І нам здається, що у європейської сторони є розуміння безпекових ризиків, які несе «Північний потік-2», і також загроз для зеленої трансформації Європи в цілому», - сказав Вітренко.

Читайте також: Третій енергопакет ЄС поширюється на Nord Stream 2 – Меркель

За його словами, у зв’язку з виходом проєкту на фінальну стадію будівництва Україна має готуватися до зменшення обсягів транзиту газу і шукати шляхи для продовження роботи й заповнення української газотранспортної системи. Зокрема, за допомогою проєктів у сфері водневої економіки.

«Наразі найбільш актуальним є сертифікація оператора «Північного потоку-2» - швейцарської компанії Nord Stream 2 AG. Ми наголошували німецькій стороні, що ПП2 має відповідати німецькому законодавству за духом і словом. Це означає, що повною мірою, без жодних маніпуляцій має бути забезпечено дотримання норм Третього енергопакета ЄС. Є сподівання, що верховенство права буде визначальним у цьому питанні», - зазначив Вітренко.

Читайте також: Президент України назвав Nord Stream 2 небезпечною геополітичною зброєю Кремля

Як повідомлялося, в липні США і Німеччина досягли угоди про врегулювання спору з будівництва газопроводу "Північний потік-2". Домовленостями передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції для учасників проєкту Nord Stream2, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія буде використовувати газопровід як інструмент енергетичного тиску.

В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну. Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу Україною, який закінчується в кінці 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-