Третій енергопакет ЄС поширюється на Nord Stream 2 – Меркель

Третій енергопакет ЄС поширюється на Nord Stream 2 – Меркель

Укрінформ
«Північний потік-2» є не німецько-російським, а європейсько-російським проєктом, на який теж поширюється енергетичне законодавство Європейського Союзу.

Про це заявила Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель на брифінгу за підсумками зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«"Північний потік-2" – це не німецько-російський проєкт, там є фірми з Німеччини, Нідерландів, Франції, тому це європейсько-російський проєкт. Він підлягає європейському праву, він підлягає праву Третього енергетичного пакета, тому в регулюванні ми не зовсім вільні та маємо посилатися саме на це», - сказала Меркель.

Читайте також: Монтаж газопроводу Nord Stream 2 у водах Данії завершився

Вона запевнила, що Німеччина дуже серйозно сприймає занепокоєння з українського боку щодо "Північного потоку-2". За словами Меркель, під час перебування в Москві вона говорила про цю проблему.

«І ми дуже чітко говорили про те, що ми у європейських рамках виступаємо за нові санкції, якщо Росія намагатиметься використати цей газогін як зброю», - акцентувала Федеральний канцлер Німеччини.

Меркель також поінформувала, що нещодавно призначений спеціальний уповноважений німецького уряду із забезпечення газового транзиту через Україну Георг Граф Вальдерзее «уже зараз» починає перемовини, щоб договір про транзит був продовжений після 2024 року.

Читайте також: Nord Stream 2 збільшить залежність Євросоюзу від газу РФ - Науседа

«Я з російським президентом говорила про те, що ми хочемо якомога швидше продовжити договір, який триває до 2024 року. Ми будемо говорити про це у Європі і з компаніями, які з цим пов’язані», - пообіцяла Меркель.

Вона запевнила, що Німеччина і США єдині у тому, що газ не можна використовувати як зброю, тому ці перемовини будуть вести разом з американцями.

«Ми обмінялися думками з президентом України, якими є очікування з українського боку. Тому з мого боку спільна заява США і Німеччини означає більше обов’язків для Німеччини», - зазначила Федеральний канцлер.

Читайте також: Меркель обговорювала з Путіним Nord Stream 2 і домовленості зі США

Третій енергопакет ЄС - пакет директив та постанов щодо енергетичного та газового ринку Європейського Союзу. Третій енергопакет Європейського Союзу було ухвалено Європарламентом 2009-го року. Його мета полягає в подальшій лібералізації енергетичного та газового ринку, а також у посиленні прав споживачів. Зокрема, не допускається зосередження в одних руках транспортних мереж, виробництва енергоносіїв та їхнього збуту споживачам. Тобто, компанії-виробники не можуть бути одночасно власниками транспортних магістралей. Споживачі ж повинні мати можливість упродовж трьох тижнів безплатно змінити постачальника струму чи газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-