Президент України назвав Nord Stream 2 небезпечною геополітичною зброєю Кремля

Президент України назвав Nord Stream 2 небезпечною геополітичною зброєю Кремля

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Північний потік-2 є небезпечною геополітичною зброєю з боку Російської Федерації.

Про це він сказав під час спільного брифінгу з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що це (Nord Stream 2 - ред.) - зброя. Я вважаю, що не помічати, що це небезпечна зброя не тільки для України, а для всієї Європи, неправильно. Говорити про Північний потік-2 як про економіку Україна точно не буде. І тому я вважаю, що це настільки небезпечно, що навіть зараз, коли він не добудований, ми бачимо, хто контролює газові ціни в Європі, ми бачимо, як вони змінюються, як вони стрибають вверх", - підкреслив Зеленський.

Він вкотре наголосив, що проєкт Nord Stream 2 є питанням політичним і безпековим.

"Добудова Північного потоку, а потім його імплементація, користування ним призведуть до великих ризиків. Це буде на руку тільки Російській Федерації", - підкреслив Президент.

Водночас він додав, що основні ризики серед усіх країн нестиме Україна.

Читайте також: Nord Stream 2 збільшить залежність Євросоюзу від газу РФ - Науседа

Як повідомляв Укрінформ, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель у неділю перебуває в Україні. Зеленський та Меркель попереднього разу зустрічалися 12 липня в ході офіційного візиту Президента України до Німеччини.

У липні США і Німеччина досягли угоди про врегулювання спору щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Домовленість передбачає, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції для учасників проєкту "Nord Stream 2", проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія використовуватиме газопровід як інструмент енергетичного тиску. В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну. Німеччина обіцяла скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу через Україну, який закінчується наприкінці 2024 року.

Nord Stream 2 - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-