В АМКУ пояснили, чому неможливо покарати торговельні мережі за роботу під час карантину

В АМКУ пояснили, чому неможливо покарати торговельні мережі за роботу під час карантину

Укрінформ
Антимонопольний комітет не мав законних підстав, аби покарати за недобросовісну конкуренцію торговельні мережі, які працювали під час карантину й отримували неправомірні переваги. Спершу факти порушення карантину мають бути підтверджені у суді.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в АМКУ.

У Комітеті пояснили, що для притягнення порушників до відповідальності за досягнення неправомірних переваг у конкуренції "необхідно мати підтвердження рішенням органу державної влади або органу місцевого самоврядування, наділеного відповідною компетенцією".

Такі порушення як недотримання правил карантину, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, мають розглядати судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

"Тобто у даному випадку, єдиним документом, що підтверджує для АМКУ винуватість у вчиненні адміністративного правопорушення, та було б підставою для кваліфікації дій суб’єктів господарювання як отримання неправомірних переваг у конкуренції, є рішення (постанова) суду, що набуло законної сили", - заявили в АМКУ.

Водночас, нагадали у Комітеті, Північному міжобласному територіальному відділенню АМКУ було надано доручення провести дослідження щодо дотримання ТОВ «Епіцентр К», ПрАТ «Нова Лінія» та ТОВ «Леруа Мерлен Україна» законодавства про захист від недобросовісної конкуренції з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів від 11 березня 2020 року про запобігання поширенню на території України COVID-19.

В АМКУ зауважили, що міністр внутрішніх справ у квітні 2020 року інформував уряд про 94 протоколи, складені після перевірок будівельних супермаркетів (з них – 26 щодо мережі «Епіцентр»); Київська міська рада заявляла про проведені перевірки магазинів, кафе та інших закладів, 286 складених адмінпротоколів і виписані штрафи.

"Однак станом на 31.05.2021 не було виявлено жодного чинного рішення суду про притягнення до відповідальності ТОВ «Епіцентр К», ПрАТ «Нова Лінія» чи ТОВ «Леруа Мерлен Україна» або їх посадових осіб (керівників та власників) за адмінпорушення <...>", - наголосили в АМКУ.

Читайте також: НАЗК знайшло докази корупційних правопорушень в діях народного депутата Гереги

Таким чином, "Комітет не отримав законних підстав для початку розгляду справ про притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності за порушення конкурентного законодавства".

При цьому, якщо на базі адмінпротоколів будуть винесені рішення суду, які набудуть законної сили, "Комітет отримає підстави для початку справи щодо недобросовісної конкуренції".

За це порушення, нагадали в АМКУ, штраф може сягати до 5% від доходу суб’єкта господарювання за рік, що передував порушенню.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 12 березня 2020 року запроваджено карантин у зв'язку з протидією поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Кабінет міністрів 25 березня 2020 року запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території країни та продовжив карантин до 24 квітня. В Україні було закрито навчальні й торговельні заклади, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення. Обмеження діяли по 22 травня 2020 року.

Пізніше посилений карантин, включно із забороною на роботу закладів торгівлі, крім продовольчих магазинів, діяв в Україні з 8 по 24 січня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-