Бюро економічної безпеки, що запрацює у вересні, має налічувати 4000 осіб - голова ДФС

Бюро економічної безпеки, що запрацює у вересні, має налічувати 4000 осіб - голова ДФС

Укрінформ
Бюро економічної безпеки, що запрацює у вересні, має налічувати 4000 осіб, вважає голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник, який бере участь у конкурси на посаду глави БЕБ.

Про це він заявив в інтерв’ю Mind.ua, передає Укрінформ. 

За словами голови ДФС, “боротьба з тінню – це боротьба з криміналом, де застосовуються жорсткі силові методи. У Законі «Про Бюро економічної безпеки України» закладено два концептуальних аспекти. По-перше, це аналітика, а потім - слідча дія. Аналітики даватимуть рекомендації, як виявити нелегальний бізнес, його локацію, принципи роботи і як його ліквідувати (у законодавчий чи силовий спосіб). По-друге – це знищення системних кримінальних проявів (центри мінімізації, центри скруток по ПДВ)”.

Тобто, пояснює Мельник, “боротьба з економічними злочинами напряму пов’язана з впливом на корупцію, її зменшенням. Корупція квітне там, де можна заробляти тіньові кошти і вона прикриває тіньовий сектор. Чим більше будемо бити по ньому, тим більше знижуватиметься рівень корупції”.

Читайте також: Голова Фіскальної служби претендує на посаду очільника БЕБ

Мельник повідомив, що “близько 25 бізнес-асоціацій (American Chamber of Commerce, «Укртютюн», Асоціація легальних виробників алкоголю, Українська зернова асоціація тощо) вже схвалюють нашу концепцію – «від аналітики до дії». Коли я очолив ДФС, хотів випробувати її, але нас позбавили аналітичних інструментів, залишивши старий алгоритм «розслідування-су»”.

На думку голови ДФС, БЕБ повинен налічувати 4000 осіб. При цьому він вважає, що колишні податківці теж мають право працювати в новій структурі: “Якщо мова про те, аби не допускати колишніх податківців до роботи в БЕБ, то логічно й не допускати ексспівробітників поліції, СБУ, ДБР, НАБУ. Бо чим ми вони кращі? Якщо набирати нових людей, питання – кого, з вулиці?”.

Читайте також: До конкурсної комісії з відбору голови БЕБ надійшло 57 заявок

На запитання журналіста “А як зробити так, щоб БЕБ не стала корупційною? Підняти зарплати?” Мельник відповів: “Навіть якщо підняти зарплатню до 50 000 грн, це проблему не вирішить. Хабар у розмірі $10 000 й більше зробить своє діло. Тут потрібен правильний алгоритм організації процесів – передусім, контроль. Разом із тим важливо, щоб людина розуміла: їй є що втрачати. Нехай ці суми не настільки великі, як хабарі, що пропонують, але вони дають стабільність. Тоді працівник боятиметься втратити таку роботу”.

Як повідомлялося, Верховна Рада 28 січня ухвалила закон "Про Бюро економічної безпеки України".

12 травня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про утворення Бюро економічної безпеки України, на яке покладаються завдання із протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.

Читайте також: До комісії з відбору керівника Бюро економічної безпеки уряд делегував трьох міністрів

Зокрема, передбачено створити Бюро економічної безпеки України як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів.

На Мінфін спільно з зацікавленими органами також покладається проведення аудиту матеріально-технічних ресурсів, озброєння та спеціальних засобів Державної фіскальної служби та їх подальша передача Бюро економічної безпеки.

Фото: пресслужба ДФС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-