В Офісі Президента обіцяють програму економічного відновлення

В Офісі Президента обіцяють програму економічного відновлення

Укрінформ
В Україні планують створити і впровадити програму економічного відновлення, адже наразі кризовий час в економіці, спричинений пандемією COVID-19, уже позаду.

Про це заявила заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко під час виступу на форумі "Україна 30. Трудові ресурси", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що насправді кризовий час позаду. Розумію, що все-таки недофінансованість, недоінвестованість економіки в минулому році має відтермінований ефект, і ми можемо отримати падіння у 2022, 2023 роках. Саме тому ми зараз зосереджені на тому, щоб написати і впровадити програму економічного відновлення, вже базуючись на досвіді, який мали з ефективними державними програмами у попередні роки", - зазначила Свириденко.

Заступник очільника ОП розповіла, зокрема, що найбільш ефективними державними програмами, які були запроваджені в Україні у зв'язку з безробіттям і падінням економіки через пандемію, виявилися програми щодо часткового безробіття, виплати 8 тис. грн ФОПам і найманим працівникам, пільгових кредитів "5-7-9" та "Велике будівництво".

Водночас вона проінформувала, що триватиме і розвиватиметься програма зрошення, іригації, яка має працювати на всій території України. За її словами, програма може дати щонайменше зростання ВВП на 1,2% та можливість залучити велику кількість трудових ресурсів.

Крім того, Свириденко підкреслила, що розвиватиметься і "Велике будівництво" об'єктів інфраструктури, у тому числі доріг, медичних амбулаторій, шкіл, дитячих садочків, спортивних об'єктів тощо.

Як повідомлялося, раніше перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко заявив, що Мінекономіки розробляє систему міжгалузевого балансу, у рамках якої визначило 5 точок зростання української економіки.

Читайте також: Любченко розповів про п’ять точок зростання економіки

На фоні покращення ситуації з пандемією, у другому кварталі 2021 року всі сектори економіки продемонстрували кращі темпи зростання, тому за підсумками року в уряді очікують на зростання економіки на понад 4%.

За прогнозом Мінекономіки, валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2021 року зросте на 4,1% порівняно із 2020-им. Динаміка ВВП за перший квартал відповідає раніше прогнозованим тенденціям. Проте за підсумками другого кварталу 2021 року очікується, що ВВП вийде на позитивний тренд.

За прогнозами Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), валовий внутрішній продукт України зростатиме у 2021 та у 2022 роках на 3,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-